Темата на предстоящата седмица са данните за инфлацията и тълкуването

...
Темата на предстоящата седмица са данните за инфлацията и тълкуването
Коментари Харесай

Борсов наблюдател: Всички погледи са отправени към данните за инфлацията

Темата на идната седмица са данните за инфлацията и тълкуването им от централните банкери в Съединени американски щати. Пресконференцията след съвещанието на комитета по установяване на паричната политика ще е от голяма важност за пазарите, тъй като не се чака смяна на лихвата от настоящото й ниво от 5.25%. Коментарът на Джером Пауъл, ръководител на Федералния запас, би трябвало да хвърли светлина върху упованията на банкерите за растежа на стопанската система и за възможната нужда от още по-високи лихви.

През последните месеци инфлацията не демонстрира значително усъвършенстване, когато се изключат храните и горивата. Вина за това имат услугите и разноските за заслон, върху които централната банка не може да въздейства съществено без да прати стопанската система в рецесия. И в случай че последните данни за инфлацията не отговорят на упованията на вложителите, а мненията на Пауъл се извърнат към нов растеж на лихвите, това ще се окаже съществено затруднение за фондовия пазар. Европейската централна банка се чака да качи лихвата с 25 б.п. през юни и юли, с което тя да доближи до 4.25%. Инфлацията в Еврозоната също е в пъти по-висока от задачата на банкерите.

Американският показател S&P 500 продължава да се повишава, откакто преодоля основното ниво от 4200 пункта. Интересното е, че петролният бранш се покачваше по-силно от междинното за пазара през предходната седмица, макар придвижването надолу на суровината. Цената на щатския нефт е на 68 $ и натискът надолу продължава, макар съкращенията на добива в Саудитска Арабия и статистиката за намаляващ брой на работещите сондажи в Съединени американски щати. Ако поевтиняването му продължи, ще е забавно да се наблюдава дали това се дължи на страхове за криза или петролът ще нарастне, с което да подтиква растежа на акциите от бранша и на пазара като цяло.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР