Теломерите са окончанията на хромозомите, които запазват ценната генетична информация

...
Теломерите са окончанията на хромозомите, които запазват ценната генетична информация
Коментари Харесай

Защо някои хора боледуват по-често от настинки

Теломерите са окончанията на хромозомите, които резервират скъпата генетична информация при деленето на клетките. Дължината им играе роля в процесите на стареене и заболяванията на късната възраст. Ново проучване, представено от сп. Time, откри, че те имат връзка и със способността на организма да се пази против елементарната простуда.

Шелдън Коен от университета Карнеги Мелън и неговият екип мерят дължината на теломерите на белите кръвни кафези от 152-ма здрави доброволци на възраст сред 18 и 55 години.

Впоследстие участниците били ревю на въздействието на риновирус, пораждащ простуда и сложени под карантина в единични стаи за пет дни, с цел да се откри дали ще развият зараза.

Резултатите демонстрират, че хората с най-къси теломери са най-податливи на респираторни инфекции. Тази взаимозависимост обаче била годна единствено за хората на възраст над 21 години.

Изследването, оповестено в Journal of the American Medical Association, е първото, което открива взаимозависимост сред дължината на теломерите и здравето на хората в млада и междинна възраст.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР