Телевизията продължава да бъде най-предпочитаният рекламен канал в България и

...
Телевизията продължава да бъде най-предпочитаният рекламен канал в България и
Коментари Харесай

Разпознаваемост на клипове в рекламния блок

Телевизията продължава да бъде най-предпочитаният рекламен канал в България и да притегля над половината от вложенията на рекламодателите. В резултат на това инвентарът на малките екрани е напълнен, а цената на спотовете гладко се усилва. По данни на ГАРБ приблизително дневно се излъчват към 15 хиляди тв реклами, а междинното прекарано време пред дребния екран е 4.4 часа. Това, че доста от рекламодателите избират да се нареждат в телевизия, обаче не наложително значи, че феновете гледат или запомнят марките по време на рекламните блокове. Много постоянно по време на паузите хората са паралелно на друго устройство, а on demand малкия екран набира все по-голяма известност и в България.

От организацията pragmatica изследват усещането на феновете, като им демонстрират реклами на 30 марки от разнообразни браншове (ритейл, храни и питиета, артикули за дома и др.), имали тв връзка през първото тримесечие на 2022 година Във всеки от клиповете логата са скрити, а името на марката се заглушава на местата, където се произнася. За задачите на изследването от организацията се допитват до 722 души, гледащи телевизия, на възраст сред 20 и 64 години. Целта на проучването е да се отличат характерностите на рекламите и марките, които феновете запомнят.
Спомен за една реклама
Резултатите от изследването демонстрират, че всяка реклама е видяна приблизително от половината (48%) от потребителите, а 69% от допитаните знаят коя е марката. Едва всеки трети обаче, от една страна, е забелязал рекламата по малкия екран, а от друга, е и запомнил рекламираната марка.
Реклама
Целта на всеки рекламодател е да остане в съзнанието на потребителите и сега на покупка да бъде определен пред съперниците. Макар за това да няма унифицирана формула, от pragmatica отличават пет от 30-те изследвани реклами с най-хубав резултат на база известност и запомняне. По-дългите реклами и по-големите бюджети за тв връзка не подсигуряват запомняне на рекламата. Топ пет от изследваните тв спотове са със междинна дълготрайност 18 секунди и междинен бюджет 764 хиляди лева за връзка на една тв реклама за цялото първо тримесечие на годината. В допълнение, 60% от най-запомнените реклами са с български криейтив. От pragmatica пишат още, че предизвикването на усмивка измежду потребителите и вплитането на марката в ария или рими усилва шанса за запомняне.

Данните демонстрират, че с цел да остане даден бранд в съзнанието на феновете, е целесъобразно логото да не е статично в рекламата и да сменя позицията си няколко пъти. Сред заключенията на pragmatica е, че грабването на вниманието на потребителите в първите пет секунди от спота е от сериозно значение, като в същото време марката също би трябвало да бъде показан. Предимство е и дълготрайното потребление на еднотипен жанр на връзка.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР