Телешкото месо не е толкова често използвано в кухнята ни

...
Телешкото месо не е толкова често използвано в кухнята ни
Коментари Харесай

За какви ястия е подходящ телешкият бут

Телешкото месо не е толкоз постоянно употребявано в кухнята ни в съпоставяне със свинското, само че се слави като потребно месо и се избира при търсене на предписания с леко животинско месо.

Телешкото изисква повече време за обработка, само че фактът че е по-трудоемко за подготвяне, се тушира от невероятния му усет. Приготвено с чубрица, мащерка, розмарин, хрян, салвия, целина и разнообразни количества вино, това месо в действителност впечатлява с невероятни вкусови чувства.

Те са подкрепени от потребни съставки, измежду които се открояват витамин Е, вярно съответствие на омега-3 и омега -6 мастни киселини, витамин В, бета каротин, калций, магнезий.

Месото от младото теле се разделя на няколко съществени елементи, като всяка от тях е доста подобаваща за избрани предписания. Много известно е месото от телешкия бут. Ето по какъв начин се разделя то и за какви предписания да се употребява.

Месото от бута на телето условно се дели на горна част и долна част.

Горна част на телешкия бут

 Tелешки бут

Това е нетлъсто месо, което е уместно за печене, задушаване и пълнене в рула. Когато от него се обрежат всички странични елементи и се почисти, се прави телешка пастърма.

Горната част от бута се назовава също вайсбрат. Трябва да се разясни обаче, че под вайсбрат се схващат мускулите от външната част на бута. По форма то наподобява на свинското контрафиле. Когато се готви вайсбрат, всички ястия стават леки, апетитни и ароматни.

Много известно е за пълнене, като се прави разрез, в който се добавя спанак, гъби или бекон и парчето се изпича под фолио. Вайсбратът също се вари или пържи, след което се реже на телешки медальони и се гарнира със сосове.

Долна част на телешкия бут

 Телешки шницел

Това също е нетлъсто месо, известно още като телешки шол, което е доста известно в рецептите за сочни и нежни телешки щницели. От тази чест се прави и телешката шунка.

Когато се обезкости, това месо има по-суха конструкция. Добра алтернатива е за мляно месо на кайма, тъй като не съдържа жили или ципа. Нарязано на парчета, може да се запече на тиган или да се задуши във фурната със сос и зеленчуци.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР