Телемедицината позволява предоставянето на необходимия достъп до специални грижи, дори

...
Телемедицината позволява предоставянето на необходимия достъп до специални грижи, дори
Коментари Харесай

Здравният министър дойде в Бургас за откриване на уникален за България проект

Телемедицината разрешава даването на нужния достъп до специфични грижи, даже съответният експерт да се намира на огромно разстояние

Община Бургас ще даде здравни услуги от разстояние на трудноподвижни и самотно живеещу възрастни хора, които са консуматори на обществените заведения в града. Това ще стане с помощта на неповторим за България план – кабинета по телемедицина в УМБАЛ-Бургас, за чието разкриване в града дойде служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев. Той бе съпроводен от кмета на Бургас Димитър Николов, който е иницатор на плана, както и регионалния шеф проф. Мария Нейкова. Сред формалните посетители на историческото събитие бяха шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Георги Паздеров, както и изп.директор на УМБАЛ-Бургас доктор Бойко Миразчийски. 

Те посетиха станцията по телемедицина и помещението в болничното заведение, в което е конфигурирано оборудването. В тяхно наличие бе направена и първата консултация посредством аудио-визуална връзка с пациент от Дома за остарели хора „ Цветка и Анка Върбанови “.

Проектът е създаден от Община Бургас, дружно с УМБАЛ Бургас АД и преподаватели от Медицински факултет на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “. Кметът на община Бургас Димитър Николов благодари на поддръжката на здравното министерство, както и на регионалния шеф проф. Нейкова. 

В света телемедицината е много напреднала, само че в България занапред навлиза. Електронни устройства наблюдават параметрите на пациентите и при отклоняване от тях може да се реагира бързо и съответно. 

Телемедицината ще разреши даването на нужния достъп до специфични грижи, даже съответният експерт да се намира на огромно разстояние. Тя предлага комфортен метод за връзка сред доктор и пациент, премахвайки нуждата от физическо посещаване на лекарския кабинет, изключително в интервала на грипни епидемии, неприятни атмосферни условия или при сложна пъргавина на ползвателите на услугата. Ползвателите на обществените услуги нормално се нуждаят от помощ при корекцията на дозите на медикаментите, установяване на режим на хранене и физическа интензивност, изписване на предписания за лекарства, които към този момент са им били предписани един път. Затова телемедицината е положително решение за следенето на заболели с хронични болести като диабет, висок холестерол или артериална хипертония.

 



„ Ако това се беше случило през 2020 година, сигурно щеше да наподобява доста необичайно и претенциозно. Ковид пандемията като с лупа концентрира проблемите в здраеопазването, изключително липсвата на положителни експерти качествени съвещания, изключително пациентите, които са с хронични болести – възрастни хора, огромна част от които са самотни и в условия на грипна епидемията и раздалеченост, имат компликации да проведат прегледи със експерти. В момента стартираме с 2 мобилни станции, които се намират в домакински обществен патронаж, както и в дома за остарели хора. Със средства от бюджета на Община Бургас успяхме да купим таква подобаваща техника. Започваме да разгласяваме и следвашите стадии на публичните поръчки. Особено при хронични болести – диабет, хипертония, когато не е нужна неотложност, с навременна връзка от отдалеченост – могат да се избегнат тежки и доста по-фатални случаи, които следим  в последно време “, изясни Николов. 

Първият стадий от плана ще обхване общо 1000 ползватели на обществените услуги - 850 от Домашен обществен патронаж, „ Асистентска поддръжка “ и „ Патронажна грижа “ и 150 консуматори на дневни и резидентни услуги за възрастни в община Бургас - Дневни центрове за лица с увреждания, Дом за остарели хора и Защитени жилища за възрастни.

„ Понеже това е едно комбиниране сред високите цифрови технологии и медицината, нямаме добре готови фрагменти. Затова благодаря на министъра, че спомага в университета да бъде открит център за образование и подготовка на кади. Там също ще разполагат с цялостния набор от такива мобилни устройства, с цел да може освен студентите, само че и  лекарите, медицинските сестри и асистентите да могат в допълнение да се квалифицират, с цел да могат да бъдат по-адекватни и потребни при използването на телемедицината. В недалечно бъдеще тази услуга може да бъде развита освен на територията на Бургас, а на цялата област. Това е модел за положително партниране сред централна власт, министерство, локална власт и хората, за които всекидневно се движем “, сподели кметът на Бургас. 

Министърът на опазването на здравето поздрави кмета на Бургас, регионалния шеф проф. Мария Нейкова и управлението на УМБАЛ-Бургас за това, че за малко време съумяха да осъществят концепцията. Д-р Меджидиев добави, че се предлага и спомагателна услуга – куфар с набор, който дава опция на местата, където посещават тези доктор, без съществуването на лаборатория, да се изследват съществени кръвни индикатори и параметри и тази телемедицинска връзка да сеправи непосредствено със Спешния център. 

„ До месец ще имаме опция за слагане на гривни на тези пациенти, които в действително време ще наблюдават индикаторите на пациентите и когато има отклоняване от тях, в централата на звената които следят ше подават сигнал и даже пациентът да не е осъзнал какво се случва, лекарите ще могат да реагират “, сподели още министърът. 

Областният шеф на област Бургас проф. Мария Нейкова означи, че в границите на няколко месеца е имало извънредно положително взаимоотношение и интензивна работа, с цел да може Бургас още веднъж да бъде пръв. 

„ Предстои нарастване на индикаторите, които ше бъдат изследвани на всички тези хора, имащи нужна от помощ, като и ще бъдат подготвени и фрагменти, които да работят по тези планове. Добрите практики от Бурагс ще бъдат експирирани и в цялата област. Благодаря на всички за доста положителната работа. Благодаря още веднъж и на министъра, че поддържа и други инциативи като построяването на филиал на Спешната помощ в Приморско, както и основаване на нов факултет в университет „ Проф. Асен Златаров “, уточни регионалният шеф.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР