Телата на 18-те нелегални афганистански мигранти, загинали у нас през

...
Телата на 18-те нелегални афганистански мигранти, загинали у нас през
Коментари Харесай

Афганистан получи телата на загиналите у нас мигранти

Телата на 18-те незаконни афганистански мигранти, починали у нас през февруари, бяха върнати в столицата на Афганистан Кабул в сряда. Това оповестява АП, като цитира представител на външното министерство на талибанското държавно управление.

Заместник-говорителят на министерството в Кабул Зия Ахмад Такал сподели, че неговото държавно управление е платило за репатрирането на телата. Той упрекна българските управляващи за забавеното връщане на останките на починалите и " жестоките банкови ограничавания ", наложени на Афганистан след завладяването на талибаните през август 2021 година след изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО от страната.

Телата са предадени на фамилиите.

Талибаните приканиха афганистанците да не рискуват живота си по подобен метод.
 Съдът не пусна от ареста някогашния граничар, арестуван след гибелта на 18 мигранти
Съдът не пусна от ареста някогашния граничар, арестуван след гибелта на 18 мигранти

Затворените в тайник в камион афганистанци са разполагали с телефон

Припомняме, че в края на април, Софийският градски съд не утвърди настояването за по-лека мярка за неотклонение на някогашния граничен служител на реда Валентин Христов - един от шестимата арестувани по случая.

Според проверяващите той е бил на управителна позиция в проведената каналджийска група за трафик на мигранти, като ролята му е била да е връзка с " Гранична полиция ", осигурявайки информация за това къде мигрантите могат да преминат оградата без да бъдат видяни и кои гранични служители на реда не биха основали проблем, в случай че трафикантите бъдат засечени.

Христов отхвърля да е взел участие в трафика на мигранти , като това време е бил в Гърция. и бе екстрадиран у нас. 

Съдия Иван Коев тогава съобщи, че се събират още доказателства по случая, а главният противоречив въпрос остава опцията обвиненият да се укрие.

Телата бяха открити в тайник в зарязан камион край село Локорско. Други 34 афганистански мигранти оцеляха, само че бяха открити  в тежко положение. Стана ясно, че причина за гибелта е задушаване. 

Стана ясно също, че затворените афганистанци са разполагали с телефон и посредством него са съобщили, че в транспортното средство умират хора. 
 18 мигранти се задушиха в камион в Софийско, 34 други са в лечебни заведения Обновена
18 мигранти се задушиха в камион в Софийско, 34 други са в лечебни заведения

Петима са арестувани по случая
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР