Текущата демографска ситуация в област Враца се характеризира с продължаващо

...
Текущата демографска ситуация в област Враца се характеризира с продължаващо
Коментари Харесай

Северозападът умира! Населението застарява, а младите не раждат

Текущата демографска обстановка в област Враца се характеризира с продължаващо понижаване и застаряване на популацията и задържащо се високо ниво на общата смъртност. Това демонстрират данните на статистиците за предходната година.
Продължава процесът на застаряване на популацията, който се показва в понижаване на относителния дял на децата до 15 години и нарастването на каузи на лицата на 65 и повече навършени години.
Оказва се, че в края на предходната година хората на 65 и повече навършени години са 39 560, или 23.9% от популацията на региона. В съпоставяне с 2016 година делът на популацията в тази възрастова група нараства с 0.3 процентни пункта. Относителният дял на дамите на възраст над 65 години е 59.2% от общото население на съответната възраст, а на мъжете - 40.8%.
Застаряването на популацията води и до повишение на неговата междинна възраст, която в края на 2017 година доближава 45.5 години. В градовете тя е 43.9 години, а в селата - 47.6 години. Процесът на застаряване е по-силно изразен измежду дамите в сравнение с измежду мъжете. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност измежду мъжете и като разследване от нея - по-ниска междинна дълготрайност на живот при тях.
Броят на столетниците в региона е 6 - двама мъже и четири дами. Пет от тях живеят в селата, а единствено един живее в града.
Тенденцията на застаряване на популацията довежда до промени в неговата съществена възрастова конструкция - под, във и над трудоспособна възраст. Населението в трудоспособна възраст към края на 2017 година за област Враца е 95 713 души, или 57.8% от цялото население. Над трудоспособна възраст са 45 939, или 27.7%, а под трудоспособна възраст – 23 993, или 14.5% от популацията в региона.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР