Текстовете тепърва трябва да проработят. Това създава напрежение, защото няма

...
Текстовете тепърва трябва да проработят. Това създава напрежение, защото няма
Коментари Харесай

Политолог: ГЕРБ търсят партньор, който да им осигури по-нормални отношения с ПП

Текстовете занапред би трябвало да проработят. Това основава напрежение, тъй като няма процедура. Не е елементарно да започнеш нещо ново. Повечето политици споделят, че изборите би трябвало да са 2 в 1, само че като няма по какъв начин да съкратиш процедурата. Парламентаристите са създали листата единствено от политически обвързани персони. За мен огромният проблем е с министрите. Кой ще се съгласи да е длъжностен министър.
Това съобщи политологът доцент Татяна Буруджиева.
„ В политиката, когато губиш нещо – печелиш друго. Тези промени би трябвало да се оценят като баланс. Най-хубавото качество на една Конституция е да не е доста точна, с цел да дава независимост на деяние ”, каза социологът проф. Румяна Коларова.
„ За мен най-основното е, че в тази ситуация се стъпва върху шерване на отговорност и договаряне на две страни, които доста постоянно са на противоположни позиции. Тук това е безусловно належащо, защото номинираният министър-председател би трябвало да контракти с президента състав на кабинета, който да е допустим и за двете страни. Инициативата е на номинирания министър-председател ”, акцентира проф. Коларова.
„ Променя се отговорността по отношение на служебното държавно управление. Тя става по-споделена и има логичност, тъй като практиката на служебните държавни управления демонстрира, че само тези на Радев не служат за мост към идващото държавно управление. Духът се променя в посока на търсене на баланс, а не да се натовари единствено една институция ”, добави доцент Буруджиева.
По думите на проф. Коларова най-важното е да забележим един парламент, който работи след изборите. „ Абсурдна е концепцията да си мислим, че ще отидат в предизборна акция с обещанието, че отново ще ръководят дружно. Това би минимизирало резултатите и на двете обединения. Изборите са извънредно нужни, тъй като е изменена напълно политическата обстановка от позиция на ролята на политическите партии. Преди девет месеца ГЕРБ бяха в изолираност и „ Продължаваме промяната ” избираха сътрудници, в този момент „ Продължаваме промяната ” е в изолираност и ГЕРБ ще избира сътрудник. Всичко зависи от резултатите. Ако нещата се запазят – ще ни ръководи тройна коалиция. Може да се окаже, че „ Продължаваме промяната ” няма да могат да обезпечат задоволително гласове.
ГЕРБ мъчно ще се съгласят това да е Движение за права и свободи. На тези избори ще търсят този сътрудник, който да им обезпечи по-нормална работа с „ Продължаваме промяната ”. Битката ще бъде доста мощна сред 2-ро, 3-то и 4-то място ”, изясни доцент Буруджиева.
„ Тези избори ще претеглят тежестта на всяка една партия в Народното събрание. Балансът ще е малко по-различен. Когато има напрежение сред двама сътрудници е едно, а сред трима – напълно друго, има баланс ”, сподели още проф. Коларова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР