Текстът е препечатан от Свободна Европа. Владимир Шопов е завършил

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Владимир Шопов е завършил
Коментари Харесай

"В свят без приятели". Шест елемента на една нова Европа

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Владимир Шопов е приключил Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново учебно заведение за обществени проучвания, Ню Йорк. Бил е консултант по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.), консултант в Мисията на България към Европейски Съюз (1998-2001 г.), консултант на министъра на външните работи (2014 - 2016).

Маргрете Вестагер е непредвиден претендент за обществена популярност. Нейното чуване в Европейския парламент преди дни обаче се трансформира в зрелищна поддръжка на политическа звезда. Тя не просто получи съвсем единомислеща поддръжка, а й беше връчен мандат да реализира една нова визия за Европа.

Предходният й престой в Брюксел стартира задоволително предвидимо, с голям брой неособено забавни и значими каузи против разнообразни случаи на държавна помощ. Блокира сливането на " Сименс " и " Алстом ". Постепенно се насочи към " по-големи риби " и единствено в границите на няколко години съумя да завоюва каузи и наложи големи санкции на " Google ", " Амазон " и " Куалком ".

Успоредно с това тя стана и едно от най-разпознаваемите лица на другояче скучната Европейска комисия и стартира да печели непредвидени политически другари. Стана главно острие на либералите на последните евроизбори и явно ще продължи да бъде такова и на новата си позиция с разширено портфолио и заместник-председателска позиция (конкуренция и дигитализация). Този път обаче тя има нова идейна рамка, в която ще би трябвало да се вмести.

Идеята е да се трансформира Европа в мощен, интегриран и изцяло независим състезател в новия свят на геополитическа конкуренция. Заявката на Урсула фон дер Лайен за " геополитическа комисия " не е просто съобразително скимване на някой драскач на речи. Обратната страна на тази изразителност е " европейския суверенитет ", за който Емануел Макрон упорства през цялото време на своето президентство. Трети го назовават " стратегически суверенитет ", подготовка за оцеляване в свят без другари и достоверни съдружници.

Make Europe Great Again

Бъдещият началник на Европейска комисия непрекъснато повтаря новата цел, същото вършат и нейните заместници. Ако тежестта на европейската история на 20-и век не бе толкоз огромна, несъмнено някои от тях щяха да се изкушат да кажат: Make Europe Great Again. На въоръжение е взета и настояща дума, суверенитет. Но в европейския подтекст той допуска повече качества, запаси, пълномощия. Казано другояче, интеграция. Дискурсивен колорит или не, обещанието е направено и политическите документи го удостоверяват.

Елементите на този политически план са ясно обрисувани. Един от тях е независима външна политика с унищожаване на правилото за единогласие за повече действеност, както и фрапантно повишаване на парите за външни дейности, с 30% и обща сума от над 120 милиарда евро. Европейски Съюз прави поръчка да се трансформира в носеща опора на многостранния световен ред, да вплете своето ДНК в него.

Друг е възходящата интеграция в региона на защитата и сигурността. Европейски Съюз желае да усили и дублира от ден на ден от функционалностите на НАТО, към този момент извършва 34 плана, свързани с съответни качества, възнамерява да форсира взаимното общоевропейско произвеждане на разнообразни военни детайли като изтребители и военни съдове.

Трети детайл е желанието за основаване на " европейски стопански първенци ", които да се конкурират с останалите корпоративни колоси. Продължава разискването на основаване на специфичен фонд от 100 милиарда евро за тази цел.

Четвърти е претенцията за водачество в региона на цифровата стопанска система и изкуствения разсъдък, което да комбинира пазарен мащаб с обществени вложения. Битката с американските софтуерни колоси тук е само въведения.

Пети детайл е регулаторната мощ на съюза, която ще би трябвало да му обезпечи водеща позиция в области като отбрана на персоналните данни, разнообразни стандарти и голям брой параметри на стопанската система на бъдещето.

Шести е декарбонизацията и " зелената политика ", целящи да обезпечат водачество на " остарелия континент " в борбата за бъдещето на планетата ни.

Какво ще стане с евроатлантизма

Малцина биха отрекли нуждата от това Европейски Съюз най-сетне да излезе от продължаващия полуступор, а желанията на новата Европейска комисия са стъпка в тази посока. Ключови страни членки като Франция и Германия застават все по-еднозначно зад тази упоритост. Но тя съдържа основни проблеми, някои по-нови, други по-познати. Геополитическата оценка зад нея предлага идентична отдалеченост от всички останали световни играчи и на процедура деконструира евроатлантическата връзка и институционализира антиамериканизма. Едновременно с това надценява връзката Русия – Китай, както и действителната подготвеност на Москва да се интегрира пълноценно в демократичен световен ред.

Нещо повече, в много европейски столици през днешния ден могат да се чуят доста повече гласове против Вашингтон, в сравнение с против Пекин. Най-познатият и продължаващ проблем е в разминаването сред думи, упоритости и действителна воля и запаси. Новото издание на тази алтернатива ще бъде илюстрирано от задаващата се нова дълготрайна финансова рамка на Европейски Съюз. Предстои да се одобри още по-малък бюджет, парадоксално положен на фона на все по-амбициозната изразителност. Остават и други познати тежки алтернативи като волята за военни дейности и за надълбоко съвместяване на ползите в комплицирана световна среда.

Отказът от цивилизационната и историческа съгласуемост и общественост със Съединени американски щати рискува обаче да се окаже най-съществената дълготрайна неточност. Както и очевидната заблуда, че Европейски Съюз може да репликира мисленето, волята и ресурсите на националните страни. Ще е иронично точно претендиращата за политическа мъдрост Европа да се спъне в толкоз явни трудности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР