Текстът е препечатан от Дойче веле.Военната прокуратура оповести, че разследва

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Военната прокуратура оповести, че разследва
Коментари Харесай

Защо атакуват най-мощната разузнавателна служба в България тъкмо сега

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Военната прокуратура оповести, че проверява военачалник Пламен Ангелов, шеф на Служба " Военна информация " (СВИ), както и някогашния началник на службата военачалник Светослав Даскалов поради нерегламентираното издаване на достъп до класифицирана информация.

" И двамата шефове на службата за сигурност не са изпълнили отговорностите си по работа за образуване и управление на дейностите по отбрана на класифицираната информация и са позволили чиновниците по сигурността на информацията да издават позволения за достъп за равнища на подредба, които нямали право да издават, защото е извънредно пълномощие на шефа ", показват от държавното обвиняване. Става дума за общо 504 позволения за достъп до секретна информация " на Европейски Съюз и НАТО ", издадени " в нарушаване на разпоредбите " сред април 2016 и май 2019 година.

За обществото, което постоянно е жадно за сензации, всяка вест, която хвърля светлина върху загадъчния и магнетичен " свят на Джеймс Бонд " (или по-точно на Щирлиц в нашия случай), евентуално е " гореща " и " пикантна ". Но методът, по който тя беше поднесена, е стеснителен. Поради няколко аргументи.

Защо прокуратурата разтръбява тези неща?

На първо място, за проблемите в областта на разузнаването не би трябвало да се " бие барабанът ". Ако както твърди прокуратурата, двамата генерали са нарушили закона, несъмнено, би трябвало да бъдат взети ограничения. Но без за тях да се " разтръбява ". Освен в случай че задачата на прокуратурата не е точно такава: от една страна на обществото да се покаже, че нещо се прави, а от друга да бъде хвърлено леке върху репутацията на " забърканите ". Източници на " Дневник " настояват, че ген. Ангелов е " приготвен " по донос през ДАНС и че става дума за схемата, тествана против ген. Димитър Шивиков през 2015 година

Второ, не е несъмнено, че процедурата не е била спазена, както твърди прокуратурата. Г-жа Цвета Маркова, някогашен шеф на ДКСИ, уточни в изявление за БНР, че една инспекция от НАТО би посочила съществуването на зaпoвeд, ĸoятo дaвa мaндaт нa зaмecтниĸa дa пoдпиcвa paзpeшeниятa зa дocтъп дo ĸлacифициpaнaтa инфopмaция.

Трето, в случай че ДАНС е решила да ревизира " Военна информация ", това би било в прорез с фундаменталния принцип за невмешателство на една работа в работите на другите. В самата " Военна информация " би трябвало да има " звено " Сигурност ", което да управлява протичащото се в институцията ", уточни госпожа Маркова. Друг е въпросът, че в целия свят е честа процедура службите да бъдат в непрекъсната конкуренция и да се " дебнат една друга ". Тази процедура не е безусловно контрапродуктивна. Така – посредством взаимно въздържане – се пречи на избрана институция да се самозабрави, да стане всесилна. Но противоборствата сред службите никога не би трябвало да се трансформират в представление.

Каква е задачата на тази интервенция?

Въпросът е за какво някой е пуснал " тази муха " в " информационните канали " и какво се цели с тази интервенция? Не е изключено двамата генерали да са жертва на конфликта сред старите и новите лоялисти в системата. Първите в никакъв случай не се прекъсвали пъпната си шнур с метода на мислене и действие, присъщ за органите на " остарелия режим ", а вторите са " нови лица ", които се управляват от евроатлантическите полезности. Изглежда, че господин Ангелов принадлежи към " новия ешелон ", защото е влезнал в системата след 1990 година

Трудно е да установим с решителност дали казусът в действителност е артикул на описания конфликт. Факт е обаче, че абсурдът освен няма да увеличи доверието на нашите сътрудници от НАТО към България, което така и така не е изключително високо, а и ще ни навреди. Не е загадка също по този начин, че избрани партии, които имат изключително място в българската политическа система, имат големи апетити: и към бизнеса, и към правосъдната система, а и към службите за сигурност.

Нека го кажем напряко: става дума за Движение за права и свободи – партия, която официално е стожер на демократичните хрумвания, НАТО и Европейски Съюз, само че както наподобява, поддържа топли връзки с Русия (да не приказваме за подозренията, че елитът ѝ е отгледан от комунистическите служби за сигурност). В отчета за активността си през 2018 година военното разузнаване, ръководено от ген. Ангелов, уточни Русия като източник на хибридни интервенции и закани за приложимост на военна мощ.

Когато през 2013 година депутатът от Движение за права и свободи господин Пеевски бе определен за началник на ДАНС, това породи всеобщо неодобрение в страната. Шест години по-късно Движение за права и свободи е в прелестна кондиция, почетният му ръководител осъществя огромни бизнес планове, а както се твърди, апетитите на Движението към бранш " Сигурност и защита " освен не са секнали, а са по-силни от всеки път.

Дали разкритията на прокуратурата не обслужват тъкмо упоритостите на Движение за права и свободи? Съвпадение ли е, че преди да бъдат купени самолетите F-16, се хвърля " бомба " или " димка " във военното разузнаване? Г-н Методи Андреев твърди в изявление за " Фрогнюз ", че задачата е военното разузнаване да бъде обезглавено преди договорката – в полза на Русия. Каква е ролята на ръководещата партия ГЕРБ в пиесата? Още въпроси, чиито недвусмислени отговори надали ще получим, изключително в околните дни. Но това не пречи да ги задаваме.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР