Текирдаг – перлата на Мраморно море. Град Текирдаг е модерен

...
Текирдаг – перлата на Мраморно море. Град Текирдаг е модерен
Коментари Харесай

Текирдаг – перлата на Мраморно море

Текирдаг – перлата на Мраморно море. Град Текирдаг е съвременен административен център, намиращ се в Европейската част на Република Турция, през който минават главните сухопътни и железопътни артерии, свързващи страната с Европа. Разположен е в Източна Тракия, на северния бряг на Мраморно море.

Градът е прочут с анасоновата си ракия, черешите и фамозните кюфтенца.

Текирдаг е учреден още през Архаичната ера от гръцки колонисти от остров Самос. Те му дават името Бизанте. Градът е бил притежание на тракийския цар Севт II. Много антични създатели загатват, че планината Текирдаг, която обкръжава от север залива Родосто, е Свещената планина на траките.

През Османския интервал градът е наименуван Текфур даг, което значи византийски император. В разговорния турски език името се трансформира на Текир даг – „ Сива планина “, и това име се приема за публично след основаването на Република Турция.

В края на 19-ти век Текирдаг е имал извънредно цветен етнически състав – турци, гърци, арменци, българи, евреи. Абажиите в града са били напълно българи.

Текирдаг през 1912 година, по време на Балканската война, за малко е бил и български . България се пробва да задържи Родосто като значимо пристанище на Мраморно море, само че несполучливо.

През 1919 година градът е гръцки, само че след Гръцко-турската война е върнат още веднъж на Турция. Тогава съвсем цялото християнско население напуща Текирдаг. Гръцките бежанци, от тогавашното Родосто, основават на Халкидическия полуостров селището Неа Редестос.

Хилядолетната история на града е събрана в археологическия музей, който се обитава в остарялата постройка на валийството, издигната през 1928 година В богатата сбирка на музея има релефи, мозайки, скулптури, антична керамика и даже фосил на 65 млн. години. Най-ценният експонат са костите на одриския държател Керсеплептес, живял през IV в.пр.н.е.

Гробът му е открит през 1998 година при разкопки на могилата Харекат тепе. Там може да се види и  восъчната фигура на владетеля.

На улица „ Маджар “ е ситуиран музеят „ Ракоци “. Ференц II Ракоци е  унгарски воин за самостоятелност и последният кандидат за трансилвански държател.

Унгарският принц Ференц Ракоци, след опит за несполучливо въстание против австрийците, отива в османската империя и се настанява през 1720 година в Текирдаг, където живее в заточение до гибелта си (1735 г.) Днес къщата му е скъп архитектурен монумент и е превърната в музей. Интерес провокират дърворезбите, цветните стъкла по прозорците и столовата.

Текирдаг е родното място на поета и дейния деятел на Младотурското придвижване Намък Кемал. Родната му къща не се е запазила, само че на нейно място е издигнато копие на родния му дом.

Интересна архитектурна забележителност е джамията “Рюстем паша ”, издигната през 1553 година от фамозния проектант Мимар Синан. Комплексът включва медресе, хамам, библиотека и безистен с 49 магазинчета.

На улица „ Пещемалджъ “ към момента могат да се видят непокътнати къщи от остарелия Текирдаг.

Паркът „ Мир и независимост “, на брега на Мраморно море, е красиво озеленен и декориран с дървени скулптури, дарени от унгарското държавно управление.

Паркът, дружно с просторната му крайбрежна алея, е обичаното място за разходки на локалните поданици и туристи.

 

Текирдаг – перлата на Мраморно море

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР