Тежко въоръжени и облечени в традиционни широки ризи – така

...
Тежко въоръжени и облечени в традиционни широки ризи – така
Коментари Харесай

Запазена марка: Защо талибаните слагат грим на очите като Джак Спароу?

Тежко въоръжени и облечени в обичайни необятни ризи – по този начин талибаните се появяват по улиците на Кабул. Но у доста от бойците се вижда и тъмната очна линия, показва в Der Spiegel Анна-Зофи Шнайдер, представена от Защото.

Преди месец талибаните поеха властта в Афганистан. В резултат на това породиха доста огромни въпроси по отношение на положението на страната и политиката на Запада в Афганистан. Въпреки всички предизвестия, за какво американците държаха на бързото евакуиране на войските? Как ислямистите превзеха столицата Кабул толкоз бързо? С други въпроси – да вземем за пример за бъдещето на страната или проектите на талибаните – евентуално ще има повече сигурност единствено през идващите месеци. Повечето от тях нямат лесни отговори.

Но сред всички огромни тематики има друга категория: тези дребни знаци, за които човек се чуди в репортажите или фотосите от новините.

Една от тези забележителни черти са черните контури на очите на доста талибански бойци.

Снимките, показващи ислямистите, участват на всички места от седмици. Често мъжете си наподобяват по облеклото и външния тип. Много талибани имат бради и обичайни облекла, театралничат с оръжия на пикапи или на ъглите на улиците.

Ако погледнете по-отблизо лицата на бойците на фотосите, евентуално ще откриете друга обща специфичност сред доста от тях: тъмната очна линия.

Темата се появява по-често в анонимни конгреси през последните седмици. Малко след завладяването на Кабул от ислямистите, консуматор на Reddit, интернет платформа, в която записаните консуматори могат да разгласяват и разискват анонимно, попита: „ Талибаните носят ли грим към очите си? “. Той беше забелязал, че някои „ от тези момчета наподобяват на капитан Джак Спароу “.

Сравнението с филмовия корсар, изигран от артиста Джони Деп, в действителност се появява все по-често, когато става въпрос за външния тип на талибански бойци. В обществените мрежи да вземем за пример.

Преди няколко седмици ислямският академик Щефан Вайднер също сподели в изявление за Bayerischer Rundfunk, че гримираните очи на талибаните припомнят за Джак Спароу. Според него мъжете са нанесли черната багра, с цел да се предпазят от „ злото око “ – известно разбиране, че пакости могат да ви се случат когато и да е.

Във форума на Reddit потребителите имат други пояснения за какво ислямистите се гримират.

„ Може би по същата причина, заради която някои спортисти размазват нещо под очите “, допускат в една публикация, в която се припомня, че бейзболистите се защищават от директна слънчева светлина по този метод.

Гримът на талибаните се състои основно от антимонов прахуляк – минерал, чийто цвят варира сред сиво и черно. Нанася се с съчка върху вътрешния клепач.

Черното око е известно и под имената „ прът “, „ сурма “, „ итмид “. Историята на праха датира от античен Египет.

По рекомендация на пророка Мохамед

Там минералът е бил употребен за наблягане на очите и заради хипотетичните му лечебни свойства. Други нации, основно в пустинни региони, са почерняли клепачите си от епохи, тъй като това защищава очите от слънчева светлина, съгласно няколко източника.

Минералът има и дезинфекционен резултат и се споделя, че предотвратява очни болести. Според традицията пророкът Мохамед също е знаел за хипотетичните удобни резултати на антимоновия прахуляк върху очите.

Твърди се, че той е употребявал праха и е помолил другите да създадат същото. Говори се, че Мохамед е приложил минерала три пъти на дясното си око и два пъти на лявото. „ Намажете клепачите си с Ithmid, тъй като той в действителност изостря зрението ви и разрешава на косата ви да пораства “, представен е той.

Очевидно ислямистите желаят да подражават на своя оракул, който приписа на лекарството подсилване на зрението. Но той би могъл да види и някаква хубост в него, тъй като „ итмид “, съгласно неговия откъс, въздейства върху растежа на миглите. Гримираните очи не се смятат за женски. Този мироглед се появи за първи път в западната просвета.

Според информациите черната очна линия се употребява основно от бойци от селските региони. В градските региони вярата в удобните резултати на очната линия е по-малко публикувана.

Сурма обаче никога не се употребява необятно единствено от талибаните.

В доста други арабски страни, само че също и в Индия, човек постоянно среща обрисуваните в тъмна рамка очи – при мъжете и дамите.

В някои случаи черният прахуляк към този момент се ползва върху дребни деца и бебета – твърди се, че укрепва зрението им. Има доста публикации за това в пакистанските медии. Обсъжда се също дали веществото може да навреди на очите на децата.

В Йемен, въпреки това, изключително по време на свещения месец Рамазан, огромни тълпи се появяват към уличните търговци, които сервират „ зеле “ на вярващите пред джамиите. Веднага щом веществото допре окото, то стартира да сълзи, което пречиства погледа, съгласно вярванията.

Дали черният прахуляк фактически укрепва зрението е противоречиво. Ясно обаче е, че черната линия акцентира очите. След срещи с талибаните има описания на проникновените остри погледи в голям брой публикации и книги – те би трябвало да наподобяват рискови и решителни.

„ Седяхме в сянката на ябълкова горичка, заобиколени от талибански бойци с дълга, къдрава коса и очи, обрамчени с въглен. Командирът се похвали с възходящата мощ на талибаните “, се споделя във февруарски репортаж в списание Rolling Stone.
Статията е озаглавена „ Магистрала към пъкъла “.

Черната очна линия наподобява се е трансформирала в запазена марка на талибаните.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР