Тежки облаци надвиснаха над зам.-кмета по строителството на Пловдив Пламен

...
Тежки облаци надвиснаха над зам.-кмета по строителството на Пловдив Пламен
Коментари Харесай

НА СЪД: Зам.-кмет от ГЕРБ щипвал от поръчки за 106 млн. лв., АДФИ му удари 100 бона глоба

Тежки облаци надвиснаха над зам.-кмета по строителството на Пловдив Пламен Райчев. Той ще би трябвало да извади от джоба си близо 100 000 лв., с цел да заплати актовете, които му сформира Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ).

Близо 8 месеца нейни ревизори ровиха в пловдивската община документите на 7 публични поръчки на обща стойност над 106 млн. лева

 Пламен Райчев е хванат след 8 месеца инспекции

Проверяваха се конкурсните процедури по желание на реализатор на едни от най-големите обекти на градската администрация в този мандат. Това са стадионите “Христо Ботев ” и “Локомотив ”, реконструкцията на ул. “Даме Груев ”, планът “По крепостните стени на Филипопол ”, който включва реставрацията на Небет тепе и Източната врата на Филипопол.

Инспекциите включваха още санирането на многофамилни жилищни здания, реконструкцията на ВиК мрежата по бул. “Дунав ” и “Брезовско шосе ”, както и построяването на нова детска градина в регион “Тракия ”.

През тези 8 месеца, до момента в който ревизорите прелистваха извършените публични поръчки, общинари гадаеха какъв ще е резултатът. Понеже инспекцията започва в държавното управление на Кирил Петков, някои чиновници допуснаха, че инспекторите са изпратени от тогавашния финансов министър Асен Василев със задачата безусловно да открият нарушавания.

Но кабинетът “Петков ” си отиде през юни предходната година, а проверката продължи до февруари 2023 година Страховете на общинарите се оказаха основателни – откритите нарушавания са 19 и на заместник-кмета Пламен Райчев са формирани актове за всички тях. Всеки е на стойност по 5000 лева

За съпоставяне в предходните два мандата на кмета Иван Тотев АДФИ ревизира доста главно поръчката за построяването на многофункционалната зала “Колодрума ”. Открити бяха 22 нарушавания, само че за нито едно от тях на тогавашния градоначалник не беше формиран акт. 8-годишното му ръководство завърши с една-единствена санкция от 200 лв., тъй като с пари от такса “Смет ” администрацията му си беше разрешила да заплати обезщетение на уволнен служащ от “Чистота ”, а това е неприемлив разход по Закона за локалните налози и такси.

Реклама

Не по този начин обаче стоят в този момент нещата с Пламен Райчев. Сред многочислените констатации на ревизорите са, че процедурите за класиране на офертите в публичните поръчки са незаконосъобразни и дават неограничена независимост на комисията да класира офертите без ясни критерии.

“В резултат на незаконосъобразните методики всички участници като се изключи един, след това определен за реализатор, са отстранени, което е довело до опорочаване на публичните поръчки ”, написа в констатациите на АДФИ.

Най-крупната от 7-те е за построяването на стадион “Христо Ботев ”. За реализатор е определен консорциумът “Колежа ”, зад който стои компания ПИМК ООД на транспортния необут Илиян Филипов. Именно в тази поръчка е имало петима участници, само че до крайната фаза на конкуренцията е позволен единствено този консорциум.

Стойността на контракта, оповестен на 14 януари 2021 година, е 43 657 605 лв.. Впоследствие цената на стадиона набъбна до 58 млн. лева след претенции на почитателите да бъдат построени в допълнение две козирки, които да покрият целия стадион. Това докара до оскъпяване на строителството. И нужните суми ще бъдат заложени в бюджетите на Пловдив за тази и идващите две години.

За поръчката “По крепостните стени на Филипопол ” на стойност близо 7 млн. лева е определен консорциумът “Филипопол 2020 ”. По този план би трябвало да бъдат реставрирани Небет тепе и методите към него, а също и Източната врата на античния град. Работата обаче още не е почнала.

Исторически стана ремонтът на ул. “Даме Груев ” на стойност 6 163 899 лв.. Първата копка започва през декември 2021 година и на изпълнителя “Парсек груп ” лиши 8-9 месеца, с цел да приключи 200 метра, а цялата права е към 800 метра. В момента трасето е разкопано и краят на ремонта не се вижда.

Според общинари след приемане на ревизионния акт самият Пламен Райчев е бил мощно заинтригуван, защото административнонаказателната отговорност е персонална и в случай че бъдат доказани глобите, ще би трябвало да ги заплати от джоба си.

Кметът Здравко Димитров разяснява пред “24 часа ”, че това са констатации на АДФИ, които заместникът му ще оспори по правосъден ред.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР