Тежки чревни инфекции мъчат летовниците, завърнали се от Българското Черноморие.

...
Тежки чревни инфекции мъчат летовниците, завърнали се от Българското Черноморие.
Коментари Харесай

Чревни вируси ни морят след морето

Тежки чревни инфекции мъчат летовниците, завърнали се от Българското Черноморие. Лични лекари сигнализират, че ежедневно през кабинетите им минават най-малко по 10 души, оплакващи се от повръщане, диария или от двете дружно.

Под ударите на вируса попадат деца, възрастни, както и цели фамилии, които се заразяват един от различен. Кризисният интервал на вирусите трае към 24 часа, след което болният последователно стартира да се стабилизира.

 „ Чревните инфекции са породени от разнообразни вируси и бактерии. Някои от тях се намират в локалните водоизточници, само че ние не сме привикнали с тях. Например, ние живеем в Пловдив и сме се приспособили към тези вирусите и бактериите във водата тук. Но в случай че отидем в Приморско, там са други разновидности, не сме се приспособили и надлежно си прекарваме.

И по-късно нищо ни няма, то се прекара еднократно. На морето се срещат доста хора от разнообразни места, а тези вируси и бактерии не се популяризират единствено посредством водата, само че и посредством диалект и контакт. По този метод се обменят доста и разнообразни типове вируси “, посочи шефът на пловдивските джипита доктор Костадин Сотиров, представен от „ Марица “.

 За да не се разболеем, трябва да си мием ръцете преди всяко хранене.

Препоръчително е да се употребява единствено пречистена вода, каквато да вземем за пример е бутилираната. „ Хубаво е да не се ядат необработени храни, изключително зеленчукови салати. Представете си една маруля - кой ще я мие в заведенията листо по листо, както вършим у дома. Ами никой. Ако би трябвало да се подготви огромно количество за клиентите, няма време за миенето. А и на никое място по заведенията в света не я мият по този начин. Тараторите също не се предлагат. Те се вършат с локална вода. Много би трябвало да се внимава с храната - да е прясно приготвена “, сподели доктор Сотиров.

Ако се случи да се разболеем, е неотложно да съблюдаваме избрани правила, които включват диета.

„ Когато се разболеем, острата рецесия продължава 24 часа - с повръщане, с диария или и двете по едно и също време. След денонощие повръщането стопира, може да остане единствено диарията.

Вирусите и бактериите, които са ги провокирали, са поразили лигавицата на стомаха и червата. Те са засегнати и не работят вярно. И в случай че се вкарат по-дразнещи храни, даже и към този момент вирусът да е отстранен, те ще раздразнят още по-силно лигавицата. Така червата още веднъж ще реагират с диария или стомахът - с повръщане.

Затова е значимо да се ядат по-щадящи храни. Например оризови бисквитки. Те са доста подобаващи за първия, спешен ден. Принципът е „ постоянно, по малко “, защото самото огромно количество, даже да е от лечебна храна или лечебна течност, отново може да провокира повръщане или диария. Затова се яде по мъничко, само че доста постоянно “, изясни шефът на пловдивските джипита.

Д-р Сотиров уточни, че при сходни вируси се приема по този начин наречената чорба „ Моро “. Те е препоръчвана от Световната здравна организация (СЗО) и е кръстена на името на италианския доктор, който я е измислил ​- доктор Ернст Моро.

„ Тя се прави единствено с ориз и моркови. Не се поставят вътре кромид и други зеленчуци. Овкусява се лекичко със сол. Това може да се яде на същия принцип -  на постоянно, по малко, през първия ден. Вече втория или третия ден, като се стабилизират нещата, може в менюто да влязат варени картофи. През четвъртия ден към този момент за зареждане може да се яде пилешка чорба с бяло месо и ориз, само че още веднъж без никакви зеленчуци.

Този хранителен режим последователно би трябвало да се съблюдава, с цел да не се предизвика нов припадък, който към този момент няма да е резултат от зараза, а от диетична неточност “, уточни доктор Костадин Сотиров.

Лекарят сподели, че при тези вируси от особена значимост е човек да се оводнява, изключително децата, защото рискът при тях не е, че вирусът ще ги убие, а че ще се обезводнят от повръщане и диария. За оводняването при дребните деца се употребяват шипков чай и оризова вода. На половин литър се поставя една лъжичка ориз да ври 5-10 минути и се получава мътна вода. Оризовата вода леко се посолява, защото при повръщането и диарията губим и соли. Освен натрий и хлор, губим и калий. Калият се намира в ориза и в морковите, по тази причина се предлага супата „ Моро “. 

Шипковият чай пък се подслажда, тъй като въпреки всичко организмът има потребност от сила в този миг “, сподели още доктор Сотиров. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР