Тежката криза, породена от пандемията, раздвижи тромавата машина на европейските

...
Тежката криза, породена от пандемията, раздвижи тромавата машина на европейските
Коментари Харесай

Тромавата брюкселска машина се раздвижи

Тежката рецесия, подбудена от пандемията, раздвижи тромавата машина на европейските институции и им преподаде добър урок по пригодливост и визионерство. Вече всички страни от общността са наясно, че е най-добре сами да създават първични материали и артикули, тъй като Китай и Индонезия са евтини разновидности, само че които излизат скъпо в моменти като настоящия. На фона на тези световни прозрения Източна Европа, която заради по-ограничените си благоприятни условия в съпоставяне със Запада, наподобява по-слабо наранена и с повече шансове да промени политиката си на произвеждане и доставки в бъдеще.

Европейските институции проумяха, че колкото и средства да насочат в битката със болестта, възобновяване след нея ще е още по-скъпо. Еврокомисията излезе от нормалната публична рамка и си сложи амбициозната задача – дълготраен бюджет 2021-2027-а. Споровете сред нея, Европейския парламент и националните държавни управления какъв брой и от какво да спестим към този момент са минало.

Дългосрочният бюджет

Заместник-председателят на комисарите Валдис Домбровскис разгласи, че Евросъюзът може да финансира фонд за възобновяване в размер до 1,5 трлн. евро с облигации, обезпечени от страните членки. Опасенията му са, че криза в резултат на пандемията от ковид е неизбежна и може да е по-голяма от тази след финансовата рецесия през 2009 година. Затова и отговорът би трябвало да е упорит бюджет, който ще бъде признат през 2021-а.

"Финансовите министри обрисуваха идващите стъпки от етапа на възобновяване като одобриха, че идващият дълголетен бюджет на Европейски Съюз, който ще бъде гласуван през 2021 година, ще играе централна роля в икономическото възобновяване. Европейската комисия към този момент приготвя изменено предложение за него като той ще бъде упорит, зареден със мощен капиталов съставен елемент, тъй че да можем в този момент да реагираме на рецесията и да планираме финансирането за стадия на икономическо възобновяване, " съобщи Домбровскис.

Миналата седмица европейските министри на финансите се договориха за пакет от ограничения на стойност половин трилион евро, с който да облекчат удара от пандемията. Те обаче оставиха нерешени редица въпроси по какъв начин да бъде споделена финансовата тежест. Отложено бе и решението с какво ще се заплати за фонда за преходно възобновяване, защото това визира непосредствено разногласието за взаимното издаване на дълг.

Действително със заеми или бондове на стойност 1,5 трилиона евро икономическото възобновяване на Европа ще бъде подкрепено. Но на този стадий е несъмнено единствено, че дефицитът и дългът в страните от общността внезапно ще скочат, след което обществените финанси ще би трябвало още веднъж да се стабилизират. Казано с други думи, държавните управления неизбежно ще бъдат принудени да понижат разноските и да усилят приходите си. Не бива да се не помни главното - Европейският съюз отпуска и пренасочва средства, само че те са заеми, а заемите би трябвало да се връщат.

Изтокът и Западът

Необходимостта от незабавни ограничения пристигна след информацията, че индустриалната интензивност в Германия евентуално ще се срине. Коронавирусната пандемия е повлияла на пазара на труда и над един милион служащи към този момент са попаднали в схемата за "съкратено работно време ". На процедура немската стопанската система е навлязла в криза още през март и се чака тя да продължи до юни или юли. Притеснени от срутва на най-богатите, източноевропейските стопански системи наподобява са най-мобилизирани.

„ В момента и за Изтока, и за Запада е значимо да избегне продължителна криза и огромна меланхолия с трайни последици”, разяснява Раду Магдин, анализатор и съветник на министър председателите на Румъния и Молдова. Според него източноевропейските страни би трябвало да се три пъти по-гъвкави, да затегнат банковите правила в интервала на пандемията, с цел да се подсигурява, че парите, които ще получат от Европейски Съюз, ще бъдат ориентирани към действителната стопанска система. В случая правилото проба - неточност няма да работи, тъй като са сложени на карта хиляди бизнеси и милиони работни места. Необходимо е Европейската капиталова банка бързо да сътвори фонд за изплащането на към 200 милиарда евро заеми на компании, които са потърпевши. Проблемът е, че единствено страните от еврозоната ще могат да теглят кредитна линия на стойност 2% от годишния си Брутният вътрешен продукт , при изискване, че средствата ще отидат за стопански тласъци. Което провокира разумния въпрос до каква степен ефикасна ще е тази мярка? Точно в този момент напълно не му е времето Старият континент да се дели на евространи и маргинали. Пък и Еврокомисията и Европарламентът неведнъж обявяваха, че отбраната на работните места и на дребния бизнес е приоритет в цялата общественост.

При всички положения през идващите седмици и месеци Брюксел ще би трябвало да стъпва доста, доста деликатно..

Еврокомисията утвърди помощ от 1.5 милиарда лева за заплатите в България

Европейската комисия утвърди на 15 април скица за субсидиране на заплатите у нас на стойност 1,5 милиарда лв. (приблизително 770 милиона евро).

"В тези сложни времена е извънредно значимо да бъде непокътната заетостта в секторите, които са изключително мощно изложени на икономическите последствия от пандемията от ковид. Това е значимо за препитанието на доста служащи и ще разреши на европейската стопанска система да се възвърне бързо след рецесията. Българската скица, която одобрихме, ще помогне на хиляди служащи да запазят работните си места, а на предприятията да възобновят активността си незабавно щом събитията го разрешат. Работим с страните членки, с цел да подсигуряваме, че това се прави в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз ", означи изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията.

Помощта ще разреши на българските управляващи да финансират 60 % от разноските за заплати (включително социално-осигурителните вноски), плащани от работодателите. Мярката е лимитирана до компаниите, които са от най-силно засегнатите браншове като търговия на дребно, туризъм, пътнически превоз, просвета, спортни действия, дейностите за забавление и отдих и други.

Предвижда се за предприятията, които правят активност в региона на първичното произвеждане на селскостопански артикули, да бъде отпусната помощ до 25 000 евро за три финансови години, за ангажираните с рибарството и аквакултурите - 30 000 евро, също за три години и 200 000 евро за работещите във всички останали сфери. Същевременно се обръща внимание страните членки да заобикалят несъразмерното струпване на ограничения за поддръжка за едни и същи компании, а да насочат помощта към фактически нуждаещите се..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР