Тежката форма COVID-19 е 2,5 пъти по-често срещана при мъже

...
Тежката форма COVID-19 е 2,5 пъти по-често срещана при мъже
Коментари Харесай

Плешивите мъже са по-застрашени от COVID-19

Тежката форма COVID-19 е 2,5 пъти по-често срещана при мъже с алопеция от мъжки вид, в сравнение с при мъже запазили косата си, предизвестяват учените. Плешивостта при мъжете - или " андрогенна плешивост " е постоянно срещана генетично обусловена форма на косопад. Тя визира към 50% от мъже над 50-годишна възраст. Обикновено тази алопеция стартира с изтъняване на косата в темпоралните области на скалпа и по-късно се реалокира в короната, обобщава в. " Дейли мейл ".

Изследователите откриха, че пациентите от мъжки пол с общ биомаркер, обвързван с косопад, са доста по-податливи на тежки коронавирусни инфекции. По-специално, тези мъже са по-чувствителни към мъжките хормони, известни като андрогени, които се срещат и при пациенти с андрогенна плешивост. Проучване демонстрира, че проучването може да отвори нови пътища за нови лечения - и може би даже лекувания - за COVID-19.
 Нови 110 умряли от COVID-19 в Германия
Нови 110 умряли от COVID-19 в Германия

Берлин взема ограничения

Плешивостта при мъжете се управлява от вариации в гена на андрогенните рецептори (AR), който контролира чувствителността на организма към андрогените - по този начин наречените " мъжки хормони ", в това число тестостерон и андростендион. Андрогенните реакции са свързани и с ензим, прочут като TMPRSS2, който се счита, че играе роля при коронавирусните инфекции . Изследователите са били изключително заинтригувани да проучат връзката сред AR гена и тежкия ход на COVID-19, откакто са забелязали, че несъразмерен брой мъже с андрогенетична плешивост са приети в болница с ковид.

Идентифицирането на обвързвания с андроген рецептор биомаркер е в допълнение доказателство, подчертаващо значимата роля на андрогените в тежестта на болестта COVID-19, показва " Дейли мейл ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР