Тежка техника вече разчиства речните корита в Каравелово и Богдан.

...
Тежка техника вече разчиства речните корита в Каравелово и Богдан.
Коментари Харесай

Хората в Каравелово и Богдан живеят в страх от ново наводнение

Тежка техника към този момент разчиства речните корита в Каравелово и Богдан. Пороен дъжд се изсипа в региона тази заран. Остава в действие частичното бедствено състояние.

Хората в селата Богдан и Каравелово не крият, че всеки дъжд ги връща към кошмарния 2 септември на предходната година.

Янко: " Страх има във всички хора, обикновено е да има боязън ".

Притесненията им в този момент са, че тук-там равнището на реката се е покачило доста.

Янко: " Идвах най-малко 2-3 пъти вечерта, равнището се повишава по малко, по малко, наносите слизат от горната страна от Балкана. От през вчерашния ден вечерта до тази заран най-малко 80 см се е качило, до метър ".

Татяна: " Една педя до детската градина, която е в лявата част. Там няма бряг, има единствено един нанос, който непрекъснато се свлича. Притеснени сме, не знаем какво да чакаме ".

Ситуацията се следи деликатно и все още няма опасност за хората, твърдят от локалната власт.

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: " Непосредствена заплаха за живота и домовете на хората няма. Ще удълбочаваме речното корито, с цел да предотвратим и най-малката заплаха от ново наводняване ".

Проблемът обаче ще бъде трайно решен единствено с създаване на ново речно корито. В момента върви планиране и в случай че процедурите минат по проект, строителството би трябвало да стартира през май. Проблем остават и голямото количество наноси, с които общината не може сама да се оправи.

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: " Над селата, в Средна гора, в държавна горска територия има милиони кубически метра наноси, които са още от наводнението през септември. Ние почистихме, към 3 милиона кубически метра изнесохме от речните корита, от дворовете, от улиците, само че в Средна гора има най-малко още толкоз ".

Ситуацията в село Слатина е по-спокойна, само че при потребност и там ще бъде оповестено отчасти бедствено състояние.

Репортер: Станислава Христозова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР