Тежка авария се е случила днес в държавната ПАВЕЦ Чаира,

...
Тежка авария се е случила днес в държавната ПАВЕЦ Чаира,
Коментари Харесай

Тежка авария в ПАВЕЦ Чаира блокира централата за месеци

Тежка повреда се е случила през днешния ден в държавната ПАВЕЦ " Чаира " , оповестява Капитал . По информация на медията при тестване на една от турбините, които бяха в ремонт, се е получил мощен воден удар и оборудването безусловно е унищожено.

 

Пораженията са такива, че ремонт мъчно би могъл да бъде изработен и евентуално ще се наложи напълно ново създаване на мощността. Като допустима причина източници на " Капитал " сочат неналичието на съответни компютърни симулации и непрофесионално осъществяване на ремонтните действия.

На изключителна пресконфернеция в Министерския съвет министърът на енергетиката изясни, че тече инспекция и събират се данни за това какво тъкмо се е случило с елемента.

" От през вчерашния ден вечерта се отводнява и се прецизират детайлите ", сподели още той и добави, че държавното управление е разчитало на тази мощ да влезе в употреба и да понижи цените на тока в пиковете часове.

" Опасност за хората няма ", разгласи и министър председателят Кирил Петков. Той е разпоредил на Министерство на вътрешните работи и ДАНС да ревизират на място какво става. Ще създадем и цялостна инспекция на самия контракт, подписан от ГЕРБ преди няколко години.

Надяваме се другата турбина, която се ремонтира, да влезе в употреба след към три седмици. Няма гаранция обаче, че тестванията там ще минат безпрепятствено.

Още през ноември `Капитал " писа, че ПАВЕЦ " Чаира " работи единствено с 25% от потенциала си, защото три от четирите ѝ помпи не действат - две от тях са в дълготраен ремонт, а другата аварира през предишното лято и към момента не е пусната в деяние. Сега повредата се е случила в една от ремонтираните мощности.

 

В началото на февруари вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че се води дейна инспекция " по един извънредно значим за енергетиката обект - ПАВЕЦ " Чаира ", чието предопределение е да поема пиковите часове в денонощието ". По думите му от няколко години постепенно и несъмнено най-голямата помпено-акумулаторна Водноелектрическа централа в Югоизточна Европа е бил унищожавана, " явно и най-вероятно предвид на икономическите ползи на един индивид ".

Освен да обезпечават електрическа енергия за пазара, ПАВЕЦ играят основна роля за балансирането на цялата електроенергийна система на страната - в случай че има дефицит, бързо могат да го покрият, а в случай че има остатък на ток (особено през нощта, когато и
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР