Тежка акция в планината. Спасители откриха на Витоша изчезнал от

...
Тежка акция в планината. Спасители откриха на Витоша изчезнал от
Коментари Харесай

Туристът, прекарал 27 часа на Витоша при минус 15 градуса, е изкарал курс за планински водач

Тежка акция в планината. Спасители откриха на Витоша липсващ от денонощие мъж. 32-ма планински спасители и петима планински водачи са взели участие в издирването и спасяването на мъжа. Условията в планината са били извънредно сложни, търсили са го при -15 градуса и мощен вятър. Мъжът е открит е измръзнал, само че жив. В следствие е признат по неотложност в „ Пирогов”.

„ Мъжът прекарва 27 часа на открито. Твърди, че е прекарал нощта в снежна пещера, а в светлата част на деня е опитал още веднъж да слезе. Той самичък се е окопал и си е направил подслон. В планините изискванията са доста сложни, ние самите се чудим по какъв начин е съумял човек да издържи в тези условия. Ние работихме 12 часа по случая. Мъжът не е некомпетентен, изкарал е курс за планински лидер, не е за първи път в планината”, описа Милен Братанов от Планинската избавителна работа. Той е шеф на избавителна база „ Алеко” на Витоша и е началник издирването.
свързани новини1712на 22.12.20214513на 30.11.2021
Мъжът е знаел почти къде се намира, само че заради понижена видимост не е могъл да се ориентира. Имал е техника за навигиране, която знае по какъв начин да употребява. Спасителите към момента нямат и неговата версия за изгубването. Благодарение на телефон диалог, който мъжът провел със фамилията си, спасителите съумели да локализират от клетка къде тъкмо се е намирал.

„ Периметърът на клетката обгръща целия южен скат на Витоша, само че ние най-малко знаем, че е от юг и търсим някаква диря там. От 30 до 60 минути получаваме тази информация ", добави Братанов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР