Технологиите за бързо зареждане понякога работят по-бързо, когато смартфонът е

...
Технологиите за бързо зареждане понякога работят по-бързо, когато смартфонът е
Коментари Харесай

Трябва ли да изключим смартфона при зареждане


Технологиите за бързо зареждане от време на време работят по-бързо, когато смарт телефонът е включен
(снимка: CC0 Public Domain)

Зареждането на смарт телефона е тривиална задача, към която наподобява няма доста въпросителни. Свързваме устройството към контакта, в случай че не всеки ден, то най-малко 2-3 пъти седмично. Но всеки извършва този „ обред ” по собствен метод.

Някои консуматори употребяват кабелно зареждане, други – безжично, само че съвсем всеки би желал да усили скоростта на зареждане до най-много, като понижи времето, което устройството прекарва в захранващата мрежа. Много хора считат, че изключен смарт телефон ще се зарежда по-бързо. Но дали е по този начин?

Стремежът към нулева консумация

Шири се мнението, че скоростта на зареждане на смарт телефона ще се усили, в случай че го изключите преди този момент. Защитните на тази теза приказват за повишение на успеваемостта на зареждане, заради неналичието на консумация на сила от работата на устройството. В изключено положение смарт телефонът просто не изразходва запаси от батерията, защото не би трябвало да компенсира силата, изразходвана за поддържане на фонова работа на избрани процеси в системата.

Определено има логичност в сходна теза, отбелязва Androidinsider. Освен това, даже в положение на сън, смарт телефонът би трябвало да поддържа осъществяването на цялостен набор от процеси, които изискват доста запаси: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, клетъчната връзка, приемане на push вести, работа на фонови приложения, актуализация на наличието, актуализиране на приложения, мрежово търсене.

Като цяло има много задания, които един смарт телефон би трябвало да извършва даже в положение на сън, легнал на масата, без да прави нищо. Естествено, това изисква избрани запаси от него, в това число сила от батерията. Следователно, когато зареждате смарт телефона си, до момента в който е включен, той би трябвало освен да попълни изчезналата сила, само че и тези микрозагуби, които търпи заради фонови процеси. Но има не едно, а даже две „ само че ”.

Фоновите процеси

Първо, всички фонови процеси, които се извършват на устройството, до момента в който то не работи, са доста икономични. Независимо дали става въпрос за iOS или Android, платформите са проектирани по този начин, че устройствата да не губят доста сила за осъществяване на избрани задания във фонов режим.

В противоположен случай би било необичайно, в случай че смарт телефонът се разреди за една нощ от единствено себе си, тъй като би трябвало да ревизира цяла нощ за актуализации в месинджъри и обществени мрежи. Да, от време на време това се случва, само че е по-скоро изключение от правилото, тъй като при естествени условия не би трябвало да е по този начин.

Бързото зареждане

И второ, условията на механизма за бързо зареждане са от огромно значение. Работата е там, че доста смарт телефони имат специфични принадлежности, които вършат бързото зареждане наложително. Това може да бъде софтуерна функционалност или физически копроцесор – в действителност няма значение. Важното е, че технологията има потребност от сила, с цел да работи. С други думи, в случай че бързото зареждане не работи както се чака, най-вероятно това се дължи на обстоятелството, че смарт телефонът е изключен.

Защо е направено това е мъчно да се каже. Може би по този начин производителите понижават натоварването на „ студената ” батерия, която е разредена до нула. За да избегнат шока от огромното количество сила, те лимитират мощността, с която смарт телефонът може да бъде зареден преди да бъде включен.

Или може би това са просто съображения на здравия разсъдък. В последна сметка, в случай че устройството е изключено, тогава няма потребност от него и затова няма причина да бързате със зареждането. Но, както и да е, имайте поради, че доста от устройствата не могат да се зареждат с оптималната скорост, когато са изключени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР