Технологичното изпълнение и строителната част на интерконектора с Гърция са

...
Технологичното изпълнение и строителната част на интерконектора с Гърция са
Коментари Харесай

Според бившия енергиен министър е смешно преговори с "Газпром" да се определят като неизбежни

Технологичното осъществяване и строителната част на интерконектора с Гърция са довършени и са сертифицирани от гръцкия регулатор. Това разяснява пред Българска национална телевизия някогашният министър на енергетиката Александър Николов.

" Когато мине документалната част, на 1 октомври цялото количество азерски газ би трябвало да бъде на контрактуваната цена. Добрата вест е, че в случай че не се направи някоя голяма нелепост, на 1 октомври цените за българския консуматор по този контракт би трябвало да паднат доста. Ако вземем настоящи пазарни условия - с към 11% ", съобщи той.

Българската част от интерконектора би трябвало да получи позволение за прилагане до края на месеца, с цел да може страната да получи търговски количества газ от 1 октомври. В края на предходната седмица районният министър Иван Шишков показва убеденост, че периодите ще бъдат спазени. Днес той има среща с представители на строителя " Авакс ".

На въпрос какъв брой газ има в страната някогашният министър Николов отговори, че тази информация би трябвало да се дава от настоящите сдружения под държавен надзор и от сегашния кабинет. Николов съобщи, че е имало опция за доставки на 80-85% от нужните количества газ до края на зимния интервал - с доставките от Азербайджан и карго корабите с полутечен газ, уговорени от предходния кабинет. Служебното държавно управление обаче реши България да получи единствено един от тях през октомври.

" Газ имаше. И в този момент несъмнено има, само че на каква цена - този отговор доколкото разбрах, е доста чудноват. Аз не разбрах някой приказва ли с " Газпром ", не приказва ли, подвигат ли им телефона, не им ли подвигат ", разяснява той.

Николов съобщи, че никой от екипа на предходното държавно управление или от назначеното от тях управление на " Булгаргаз " не си е разрешил да разяснява възможното арбитражно дело против " Газпром ".

Според Николов е смешно договарянията с " Газпром " за обновяване на доставките по контракта до края на годината да бъдат наричани неизбежни, както ги дефинира енергийният министър Росен Христов. На въпрос за какво се разяснява, че " Булгаргаз " ще загуби арбитражно дело с " Газпром ", Николов съобщи, че би трябвало да бъдат питани хората, които обичат да навеждат България и да се изричат в нейна щета.

" Как един човек ще си разреши да разяснява евентуално дело, без да е осведомен с контракта. по какъв начин ще си разреши да се изрича във щета на личната си страна ", попита Николов.

По думите му трансформацията на " Топлофикация " София тече от 2003 година насам и до момента в който сдружението не стартира да си заплаща на " Булгаргаз ", доставчикът няма да има задоволително средства да покрива личните си отговорности. Изтъкна, че в случай че отношението към столичната топлофикация е такова, тъй като тя е държавна, то същото отношение към ТЕЦ-Варна е необяснимо, тъй като тя е частна.

" Не се събираха и обслужваха отговорности ", сподели Николов за ТЕЦ-а, който е благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР