Технологичният консорциум Български машини за гласуване ЕООД е подал жалба

...
Технологичният консорциум Български машини за гласуване ЕООД е подал жалба
Коментари Харесай

Остранени от поръчката български производители на машини за гласуване се жалват във ВАС

Технологичният консорциум " Български машини за гласоподаване " ЕООД е подал тъжба във Върховния административен съд /ВАС/ против решението на Централната изборна комисия да в профил консорциума от публичната поръчка за доставка на машини за гласоподаване. Това съобщи във вторник Александър Чобанов - член на консорциума, представен от Българска телеграфна агенция.

ЦИК направи социална поръчка за доставката на 9600 машини за гласоподаване, които да се употребяват на идните парламентарни избори напролет на 2021 година.

Чобанов сподели, че консорциумът е производител на машините, те ще се вършат в Пловдив и е хубаво парламентарните избори да се създадат с българска техника. Той добави че от претендентите в публичната поръчка - седем компании и едно физическо лице, сега има единствено трима - компаниите " Сиела ", " Контракс " и консорциумът " Български машини за гласоподаване " /докато съдът се произнесе/.

Имаме самочувствие, че сме създали машини на международно равнище - с починалия учен Благовест Сендов, с който работихме дружно по плана, сме създали по този начин, че никой не може да промени вота на хората през целия път от гласуването до преброяването, сподели още Александър Чобанов. Резултатите от изборите, направени с тези машини, могат да са подготвени за два часа, добави той. Българските устройства могат да работят без електрозахранване 16 часа, до момента в който машините, които са употребявани до момента, имат 15 минути опция за работа на акумулатори. Софтуерът на българските машини ще бъде отворен и наличен за всички, които желаят да създадат сходна техника, съобщи Чобанов.

От консорциума оповестиха, че ще разположат машини за гласоподаване във всички някогашни окръжни градове, с цел да образоват хората в процедурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР