Технологичният гигант IBM предупреждава за възможни хакерски атаки, насочени към

...
Технологичният гигант IBM предупреждава за възможни хакерски атаки, насочени към
Коментари Харесай

IBM предупреждава за хакерски атаки спрямо студените вериги за доставка на COVID ваксини

Технологичният колос IBM предизвестява за вероятни хакерски офанзиви, ориентирани към компании, които са от основно значение за разпространяването на имунизациите против COVID-19, оповестява Ройтерс. Това е знак, че цифровите шпиони насочват вниманието си към комплицираната логистична работа, обвързвана с идното имунизиране против ковид на популацията по света.

Една от водещите компании за осведомителни технологии съобщи в обява в своя блог в четвъртък, че нейното отдел Security X-team е разкрил " световна фишинг акция ", фокусирана върху организации, свързани с " студената " верига на доставки на имунизацията против COVID-19 - процесът, нужен за поддържане на дозите от ваксини при извънредно ниски температури, защото те би трябвало да бъдат доставени от производителите до целия свят.

Американската организация за кибер и сигурност на инфраструктурата разгласява информацията, като предизвести членовете на интервенция Warp Speed (американската стратегия за бързо създаване и снабдяване на коронавирусна ваксина) да бъдат нащрек.

Разбирането по какъв начин да се построи сигурна " студена верига за доставки " е от главно значение за разпространяването на имунизацията, създаден ОТ Pfizer Inc и BioNTech SE, защото дозите на тази ваксина би трябвало да се съхраняват при най-малко минус 70 градуса по Целзий, с цел да се избегне тяхното повреждане.

Отделът за киберсигурност на IBM (Security X-team) заяви, че е разкрил група хакери, работещи за събиране на информация за разнообразни аспекти на " студената верига на доставки ", употребявайки подробно прихванати имейли, изпратени от името на изпълнителния шеф на Haier Biomedical - китайска компания за " студени вериги за доставка ", профилиран в превоза на ваксини и предпазване на биологични проби.

Хакерите са положили " извънредно доста старания “, сподели анализаторът на IBM Клеър Забоева, която е помогнала за правенето на отчета. Хакерите са изследвали вярната марка, модел и цени на разнообразни хладилни елементи на Haier Biomedical, добави тя.

" Който е провел тази акция, е бил наясно с какви технологии се взе участие във веригата за доставки на имунизацията за справяне с световна пандемия “, госпожа Забоева.

От организация Ройтерс показва, че от компанията Haier Medical не са коментирали тази информация.

IBM съобщи, че подправените имейли от името Haier са изпратени до към 10 разнообразни организации, само че единствено разпознават една от тях по име - Генерална дирекция на Европейската комисия за данъчно облагане и митнически съюз, която се занимава с данъчни и митнически въпроси в целия Европейски Съюз и оказва помощ за определянето на правила за вноса на ваксини.

Представителите на генералната дирекция не можаха незабавно да бъдат открити за коментар.

IBM също по този начин отбелязва, че други хакерски цели включват компании, участващи в производството на слънчеви панели, които се употребяват за зареждане на хладилници за ваксина в топлите страни, и нефтохимични артикули, които могат да се употребяват за приемане на така наречен " изсъхнал лед ".

Все още не е ясно кой стои зад шпионската акция против " студените вериги за доставки " на имунизациите.

Преди време организация Ройтерс заяви за това по какъв начин хакери, свързани с Иран, Виетнам, Северна Корея, Южна Корея, Китай и Русия, са били упреквани по обособени мотиви от специалисти по киберсигурност или държавни чиновници в опит да откраднат информация за ковид и евентуалните му лекувания, както и за разработваните Коронавирус ваксини.

Забоева от IBM обаче съобщи, че не липсват евентуални обвинени. Разбирането по какъв начин бързо и безвредно да се популяризира коронавирусната ваксина " би трябвало да бъде отпред на описите на страните по целия свят “, сподели тя.

В сряда пък Интерпол акцентира, че данни за имунизациите против COVID-19 могат да бъдат атакувани във виртуалното пространство и че незаконни мрежи могат да се пробват да продават подправени ваксини през интернет пространството.

Също в сряда " Уолстрийт джърнъл " заяви, че севернокорейските хакери са се насочили към минимум шест компании от Съединените щати, Обединеното кралство и Южна Корея, които са взели участие в създаването на ваксина против ковид.

Базираните в Съединени американски щати компании Johnson & Johnson и Novavax Inc. са били подложени на хакерска атака, както и английската фармацевтична компания AstraZeneca и южнокорейските компании Genexine Inc., Shin Poong Pharmaceutical Co. и Celltrion Inc.

Хакерската интервенция, подкрепена от Пхенян, е почнала през август и към момента не е ясно дали тя е довела до кражба на потребна и скъпа информация, се споделя в информацията на финансовото издание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР