Технологичната компания от Силициевата долина с български корени Leanplum ще

...
Технологичната компания от Силициевата долина с български корени Leanplum ще
Коментари Харесай

Момчил Кюркчиев, Leanplum: Дигиталните технологии напреднаха с години по време на пандемията

Технологичната компания от Силициевата котловина с български корени Leanplum ще бъде добита от световния водач в региона на облачните маркетингови решения за ангажираност на клиенти CleverTap. Новото име на компанията ще е комбиниране от актуалните им имена. Очаква се договорката да бъде финализирана през второто тримесечие на годината. За да ни опише повече за договорката и резултата от нея се обърнахме към Момчил Кюркчиев, съосновател и основен продуктов шеф на Leanplum.

- Г-н Кюркчиев, по какъв начин се стигна до решението ви след 10 години на пазара да се обедините с друга компания и то съперник?

Това, че CleverTap са ни съперник е забавно и даже е малко ненадейно. Буквално до преди няколко месеца бяхме съществени съперници. По време на първата ни среща започнахме да осъзнаваме, че има много забавни места, които не се припокриват, т.е. по-скоро се допълваме, в сравнение с да се конкурираме. Например, чисто географски видяно главните техни пазари са Индия, Югоизточна Азия, Латинска Америка и Близкия Изток. Това са пазари, които исторически са доста мощни в мобилните технологии. Там за доста консуматори смарт телефонът им е единственият компютър, който имат, а това дава благоприятни условия за иновация.

Нашите съществени пазари пък са Съединени американски щати и Европа. И се оказа, че имаме доста малко припокритие.

От тази позиция беше забавно, какво би се случило, в случай че в действителност обединим двете компании. Ако ние се бяхме пробвали да проникнем на техните пазари това щеше да е извънредно мъчно и същото е правилно и в техния случай. Тогава се запитахме, дали в случай че обединим двете компании комбинацията няма да е по-голяма, от колкото, в случай че са по настрана. Вярвам, че това е по този начин.

- В кои територии се припокривате?
 Leanplum притегли $27 милиона вложения
ИТ компания с български съосновател и офис в София притегли $27 милиона вложения

С тях общо финансирането, извоювано от сдружението, доближава 123 милиона $

Имаме офис в Азия, който в действителност е най-малкият ни офис, а на тях там им е най-голямата мощ.

- А във връзка с продуктите?

Имаме много допълнения и към вертикалите, в които се представяме. Например, Leanplum исторически постоянно е бил доста мощен в мобилните игри, които са най-големия дял от пазара за мобилни приложения в международен мащаб. Според мен това е мястото, в което CleverTap по принцип не са " играли " досега. Те са фокусирани извънредно доста върху финансови приложения. Всички типове разплащателни приложения, онлайн медия стрийминг, електронна търговия. Докато нашите съществени посоки са били игри, мобилни игри, приложения вид образования, електронна търговия, доставка на храна.

- В България финансовите цифрови услуги хем навлизат, хем за огромна част от хората остават непознати. Смятате ли, че с навлизането на CleverTap в България тази обстановка ще се промени?

В международен мащаб това, което се случи по време на пандемията е, че много цифрови технологии в действителност напреднаха с години напред за доста малко време. Много хора се върнаха в къщите си или не можеха да излизат и какво вършиха - употребиха телефоните си - играеха игри, учеха нови езици, гледаха телевизия онлайн, т.е. чисто софтуерно, изключително пазарът в Европа и Америка може би е напреднал 5-6 години напред за 1-2 години.
 CleverTap придобива
CleverTap придобива " българската " Leanplum в договорка, която визира всеки втори телефон в света

Lеаnрlum e ocнoвaнa пpeз 2012 година в Caн Фpaнциcĸo oт бългapинa Moмчил Kюpĸчиeв

Това ни оказва помощ на нас, тъй като от една страна, когато имаш нов напор от консуматори в мобилното си приложение естествено по-късно би трябвало да успееш да ги запазиш, да ги ангажираш те да продължат да те употребяват, а не когато свърши пандемията - да спрат. Това прави нашия програмен продукт - персонализирано и самостоятелно тези приложения построяват някакви по-смислени взаимоотношения с крайните консуматори. Също по този начин тази вълна на потребление на нови технологии ни оказва помощ, тъй като това значи, че нашият пазар се е нараснал доста.

- А кои са вашите клиенти?

- В България не мисля, че имаме клиенти, само че работим с компании, които оперират на българския пазар, да вземем за пример с Тakeаway. В Европа - с Tesco, която е най-голямата верига магазини в Англия. В Америка работим с един от водачите за пласиране на пица - Papa Johns.

- В момента в офиса на Leanplum в София работят 65 души, откакто се обедините с CleverTap планирате ли да наемете още хора?
 Офисът на Leanplum в София
Източник:

Офисът на Leanplum в София

- Целият ни инженерен отдел е основан в София. Това значи, че продукта на Leanplum, който се продава по целия свят се прави тук - в България. При CleverTap продуктът се прави главно в Мумбай, само че пък на тях доста им харесва София като локация и достъп до гений, който сме построили и като бранд, който сме открили в IT средата в София и желаят в действителност София да се трансформира във втори главен инженерен хъб. Комбинацията от двете компании в действителност ще има два хъба - в Мумбай и в София. За тази година желаеме да увеличим офиса в София с 20%.
 Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Leanplum
Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: Leanplum

Надникнете в едни от най-цветните и новаторски работни места в столицата

- Около 20% от фрагментите на Leanplum са българи, върнали се от чужбина, нали по този начин?

Това мен доста ме радва, тъй като даваме опция на хора, които са се върнали и се надявам даже поради дребна парченце най-малко да са се върнали, тъй като са намерили положително място за работа, което да е на международно равнище, а в това време да е основано в България.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР