Технократ и работохолик. Изключително прецизен в изказа и делата си.

...
Технократ и работохолик. Изключително прецизен в изказа и делата си.
Коментари Харесай

Тайните на Росен Желязков, новият шеф на парламента?

Технократ и работохолик. Изключително акуратен в изрече и делата си. Перфекционист. Зад строгия облик на Росен Желязков, който през днешния ден ще стане началник на депутатите, обаче стои волната душа на рокер рокаджия.

Той избира да се вози на мотор, а не в лимузина. Като министър на превоза той постоянно идва на работа със “Харли Дейвидсън ”.  55-годишният правист е и разпален рокаджия, даже и сега има група, с която забива изцяло професионално. Той свири от години на китара и пее с Борис Павлов, брачен партньор на Есил Дюран.
-->
Умението му да води разговор и намира компромис пролича и в предишния парламент, когато Желязков беше зам.-председател, само че отменяше шефа на Народно събрание Вежди Рашидов в най-трудните съвещания.

Освен умел правист, Желязков има и стабилен управнически стаж в общинската и държавната  администрацията. Най-голяма заслуга за кариерата му имат Стефан Софиянски и Бойко Борисов.

След като приключва магистратурата си по право в СУ “Св. Климент Охридски ”, Желязков става юристконсулт на община Средец в столицата. Между 1995 и 1998 година е юрист по комерсиално право, а по-късно става зам.-кмет на столичния регион " Лозенец ". А през 2003 година Стефан Софиянски, който по това време е кмет на София, го издига до основен секретар на Столичната община, връща лентата „ Марица ”.

Остава на поста и при кметуването на Бойко Борисов до 2009 година, който откакто става министър председател го издига за основен секретар на Министерски съвет. В тази роля Желязков бе забъркан в аферата с бюлетините в Костинброд преди вота през 2013 година, за която обаче беше изцяло оправдан две години по-късно.  Тогава Борисов го прави консултант за развиването на електронното ръководство, а по-късно и първи ръководител на Държавна организация “Електронно ръководство ”. През 2018 година обаче на Желязков му се наложи на пожар да поеме поста на министър на превоза от подалия оставка Ивайло Московски.

Дори и в най-натоварените моменти, Росен остава правилен на музиката. Пред " Марица " той описаха и по какъв начин се е запалил по рока.

„ Всичко стартира някъде в 4-5. клас, когато западната музика стартира да пробива и в страна ни. Извън квотите на руската и българската сцена. Проникна рокът, наченките на хардрока. Чуваше се „ Цепелин “, „ Блек Сабат “, спомня си Желязков. „ На фона на тази еднообразност на естрадата твърдият рок звучеше по-изпълващо и въздействащо. Отначало почнахме като буфосинхронисти пред огледалата. Някой другар покаже един-два рифа и се запалиш. Това към този момент стана към шести клас. И нещата потеглиха “.

Желязков прави първата си група във Френската гимназия в София, където е възпитаник в испанска паралелка. „ Сигурно бяхме единственото учебно заведение с физкултурен салон на последния  етаж. Та тъкмо преди него имаше помещение, което шефът ни даде, с цел да имам група или нещо като гимназиален отбор. Имаше принадлежности, носехме и наши, забивахме, ставаха спонтанни концерти, ваучър “, споделя бъдещият началник на парамента.

Проблемите на групата стартират след едно присъединяване в именитата дискотека „ Цецо Спасов “ в Студентски град.

„ Извикаха ни от Комсомола, от районния комитет. Казаха да си донесем инструментите. Ние се възгордяхме, че са ни оценили и ще ни поканят за участия. Седят зад една маса със зелено сукно трима души, споделя през смях депутатът - Казаха ни да свирим това, което сме забили в „ Цецо Спасов “. Ние с невъобразим възторг се хвърлихме - „ Breaking the law “ на „ Judas Priest ”. Спряха ни след 15 секунди с въпроса: „ Какво е това! “. Изпратиха ни, а на другия ден останахме и без помещение, и без принадлежности “. Но в действителност стана като напалм в огъня - още повече разпалиха желанието ни “.

След 1989 година преходът трансформира много настройките в Росен да се развива музикално. Идва казармата, следването в Юридическия факултет на СУ, където схваща, че това ще е призванието му.

„ За похлупак моите другари станаха музиканти по чужбина, по кораби “, изяснява Желязков, „ С Бобо продължаваме да композираме песни, да записваме. Сега имаме предпочитание да форматираме нещата, дано не го назовавам албум. И да си пеем на участия.

Вече сме на години, а и виждам какви страхотни млади музиканти имаме. И то освен на повърхността. Има страховит ъндърграунд по клубовете. Много са слушали младите, доста свирят, имат образованието, чувството “, хвали младата рок вълна Желязков.

Източник: „ Марица ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР