Технически, не всички активи на банката са дошли от държавата.

...
Технически, не всички активи на банката са дошли от държавата.
Коментари Харесай

Икономист: Не слушайте такива като Хърсев за ББР, загубата за банката я покриваме данъкоплатците

" Технически, не всички активи на банката са пристигнали от страната. Но капиталът е държавен. Което е най-важното.
Кратък урок по счетоводство.
 Емил Хърсев: Казаното от министъра на стопанската система за лихвите в ББР не буди паника Емил Хърсев: Казаното от министъра на стопанската система за лихвите в ББР не буди паника
„ Не буди в мен паника или любознание изказаното от служебния министър на стопанската система Кирил Петков във вашия ефир през вчерашния ден, тъй като...
Всичко, което би трябвало да знаете за салдото е, че лявата и дясната страна би трябвало постоянно да могат да се сумират до едно и също число. Тоест, активите се равняват на сбора на пасивите и капитала. Съответно пасивите са активите минус капитала, и, което ни интересува в тази ситуация, капиталът се равнява на активите минус пасивите ",във Facebook.
Какво включват активите - доста неща, само че най-важното при банките са отпуснатите заеми към кредитополучатели (в прословутия случай на ББР общо 20). Пасивите включват отговорностите на самата банка към други предприятия.
Собственият капитал е този финансов запас, с който банката може да се разпорежда най-свободно, не е изискуем никому (затова е активи минус пасиви) и се употребява за покриване на загуби . Има разнообразни категории капитал, степенувани по равнища на ликвидност, само че няма да навлизаме в тези детайлности тук.
Важното е, че капиталът - на процедура чистата стойност на банката, това до което опира за финансиране на активност в сложни обстановки (загуби, рецесия и т.н.) е държавен.. Какво значи това за салдото? Означава, че цената на активите пада. Пасивите обаче си остават същите. И по този начин разликата сред активи и пасиви, т.е. личния капитал, се топи.
 Когато става мрачно и бушоните гърмят Когато става мрачно и бушоните гърмят
В забавни времена живеем, спор няма – и то не от през вчерашния ден. Но някак все съумяваме да си ги създадем по-интересни доста бързо, да за...
Без личен капитал банката не може да действа. Неслучайно има прецизни регулаторни условия за минимални равнища на капитализация. И затова когато личния капитал се топи заради несъответстваща кредитна политика какво става? Собственикът, т.е. страната, би трябвало да даде спомагателен капитал, другояче отиваме към неплатежоспособност. А страната - това сме ние. И спомагателният капитал са нашите налози.
Не слушайте такива като Хърсев, които или са извънредно невежи по тематиката или са измекяри, които преднамерено се пробват да ви подведат. Собственият капитал на ББР си е баш ваш - на данъкоплатците. А от него зависи цялата активност на банката. И когато се раздават заеми на " другари " на ръководството на банката при неизгодни за самата нея условия - загубата ще я покриваме ние. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР