Технически гаф в Геофизичния институт на БАН. Автоматичната им сеизмична

...
Технически гаф в Геофизичния институт на БАН. Автоматичната им сеизмична
Коментари Харесай

Земетресение на остров Крит погрешка беше локализирано край Смолян

Технически гаф в Геофизичния институт на Българска академия на науките. Автоматичната им сеизмична система изпрати известие до медиите за трус край Смолян, без да има подобен. В 4:19 ч. медиите получиха автоматизирано генерирано известие за земетресение с магнитуд 3,4 по Рихтер в региона на Смолян. Според оповестената информация, трусът е бил регистриран в 4:11 ч. българско време. Дълбочината е била 15,8 км, а епицентърът на 184 км от София.

Автоматизираната система на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките е идентифицирала по простъпка земетресение на остров Крит като такова край Смолян, изясни шефа на института проф. Николай Милошев пред " Дневник ".

Системата автоматизирано е извела и информацията на уеб страницата на института и по този начин тя попада в медиите рано сутринта. Заради ранния час дежурният сеизмолог не е обърнал внимание на известието. Проф. Николай Милошев посочи, че на уеб страницата на института написа, че резултатите са предварителни и това би трябвало да се има поради.

Минути по-късно дежурните сеизмолози са видели подправения сигнал и са го отменили, откакто видели, че уредите не регистрират подобен трус у нас.

" Неприятно е, че в подобен миг, когато хората са изнервени, излиза такава информация, само че където има технологии, стават и неточности ", заключи шефът на Геофизичния институт към Българска академия на науките.

Проф. Милошев сподели още, че земетресението в Крит не е било доста мощно - към 5 по скалата на Рихтер, и при него надали има вреди и потърпевши.

Трус с магнитуд 4,5 по Рихтер е записано рано тази заран в морето край гръцкия остров Крит като епицентърът е бил на 87 км южно от град Йерапетра или на 454 км южно-югоизточно от Атина, демонстрират данните на гръцкия институт по геодинамика. Според американския геологически институт обаче земетресението е било от 5-а степен по Рихтер, съобщи АНА-МПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР