Техеран не е замесен в атаката срещу Израел на групировката

...
Техеран не е замесен в атаката срещу Израел на групировката
Коментари Харесай

Али Хаменей: Целуваме ръцете на планиралите атаката срещу Израел, Техеран не е замесен

Техеран не е забъркан в офанзивата против Израел на групировката ХАМАС, съобщи във вторник висшият ирански престиж аятолах Али Хаменей, само че приветства това, което той назова " непоправимото " военно и разследващо проваляне на Израел, написа Reuters.

" Целуваме ръцете на тези, които възнамеряваха офанзивата против ционисткия режим “, съобщи Хаменей, който носеше палестински шал, в първата си тирада по малкия екран след офанзивата.

" Това разрушително земетресение (атаката на Хамас) унищожи някои сериозни структури (в Израел), които няма да бъдат елементарно ремонтирани... Собствените дейности на ционисткия режим са отговорни за това злополучие “,заяви Хаменей.

Израел от дълго време упреква духовниците на Иран, че подклаждат принуждение, като доставят оръжие на ХАМАС. Техеран, който не признава Израел, споделя, че оказва морална и финансова поддръжка на групировката, която управлява Ивицата Газа.

Подкрепата за палестинската идея е дирек на Ислямската република след революцията от 1979 година и методът, по който доминираната от шиити страна се пробва да се трансформира в водач на мюсюлманския свят.

Съединените щати оповестиха в понеделник, че Иран е съизвършител в нападението на ХАМАС против Израел, само че прибавиха, че нямат разследваща информация или доказателства в поддръжка на това изказване. Висшият американски военачалник в понеделник предизвести Иран да не се намесва в рецесията, заявявайки, че не желае спорът да се уголемява.

Израел разгласи във вторник, че е възстановил контрола над границата с Ивицата Газа и залага мини там, където екстремистите бяха съборили бариерата по време на кървавото си нахлуване през почивните дни, след следващата нощ на безмилостни израелски въздушни набези над анклава.

Хаменей съобщи, че офанзива против Газа ще " отприщи доста по-силен поток от яд ".

" Окупационният режим се стреми да се показа като жертва, с цел да ескалира още повече закононарушенията си... това е неправилно пресмятане... Ще докара до още по-голяма злополука “, отсече Хаменей.

Израелските телевизионни канали оповестиха, че броят на починалите при офанзивата на ХАМАС се е нараснал до 900, като минимум 2600 са ранени. Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа заяви, че минимум 687 палестинци са били убити и 3726 ранени при израелски въздушни удари по блокирания анклав от събота насам.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР