Technibike ще възложи изцяло сглобяването на електрическите си велосипеди на

...
Technibike ще възложи изцяло сглобяването на електрическите си велосипеди на
Коментари Харесай

Пловдивската Лидер-96 ще произвежда велосипедите на германската Technibike

Technibike ще разпореди напълно сглобяването на електрическите си колела на пловдивската " Лидер-96 ". Производството към този момент е почнало в новата фабрика на дъщерното " Е-велокс " край Пловдив, а до края на годината се чака да се усили. За 2022 година от България са изнесени общо 834 хиляди стандартни и електрически велосипеда.
Основаната през 2016 година в Германия Technibike () е решила да трансферира на сътрудник в България производството на електрически колела под марките си HoheAcht, PYRO и Cooper Bikes. Това ще става в новия цех на " Лидер-96 " край Пловдив, където работи дъщерното сдружение " Е-велокс ". Пробното произвеждане е почнало там още през май, сподели за " Капитал " Димитър Златанов, шеф на двете компании. През есента на 2022 година от компанията оповестиха, че ще влагат 50 млн. лева в нов цех, който към този момент е подготвен и точно там се създават велосипедите на немската компания.

По думите му управлението на Technibike е било впечатлено от пловдивската фабрика и е останало предостатъчно от качеството на продукцията. Така през септември компанията е решила да закрие личния си цех в немския град Щасфурт. От ноември или декември тази година производството на марките на немската компания ще се пренасочи напълно към Пловдив. HoheAcht e във високия клас е-колела, като информация в уеб страницата й демонстрира, че цените на моделите стартират от 3500 евро и доближават до 10 хиляди евро.

Реклама
Решението за смяната от Technibike изясняват с това, че " изискванията за произвеждане ни в Германия се утежниха доста, изключително в годините на Ковид-19 ". От там дават образец с това, че " спрямо други европейски страни, ние плащаме съвсем три пъти повече за сила и също по този начин сме изправени пред доста увеличени разноски за личен състав ".

Даниел Блей, маркетинг управител на немската компания, удостовери за " Капитал ", че производството в България е към този момент стартирало, само че отхвърли да даде повече информация. Обясни, че " не публикуваме вътрешна информация за оборот, създадени количества, конструкция на разноските ни и сътрудници за произвеждане или монтаж. "

В завода на Technibike в Щасфурт ще останат единствено логистиката и обслужването като за задачата ще бъдат непокътнати към 100 работни места. Тримата огромни Освен " Лидер-96 " в България има още две огромни компании, производители на колела, които вършат както лични марки, по този начин и такива за задгранични компании. Всички завоюваха от внезапно засилилото се търсене на колелета около пандемията от Ковид-19, защото доста хора потърсиха опция на градския превоз. Допълнителен позитивен резултат върху приходите през последните години и на трите компании оказа и пренасочването им към произвеждане на от ден на ден електрически колела, чиито цени са по-високи. Местните производители обаче регистрират, че икономическата неустановеност през тази година към този момент се отразява на резултатите им.

Най-големият от българските производители е учредената през 1996 година " Макском ". Компанията даже е лидер в бранш " машини и съоръжение " в тазгодишното издание на класацията на " Капитал " К100. За 2022 година тя е постигнала растеж от над 87% в приходите си, които доближават 750 млн. лева Основната причина за скока е смяната в портфолиото и все по-увеличаващия се % на създадените електрически колела. В началото на 2022 година поръчките на " Макском " са били три пъти над потенциала на завода край Пловдив. Това подтиква управлението да разшири индустриалните площи, а през тази година и старта на построяването Общата инвестиция е 60 млн. лева
Реклама
Друг водещ производител на колела в страната е монтанската " Крос ", която е основана през 1995 година През 2022 година приходите на компанията Ръстът идва след лек спад на продажбите през 2021 година, предизвикан от световния дефицит на части заради нарушените вериги на доставки около ковид-19. През предходната година предприятието съумява да компенсира и реализира най-хубавия резултат в историята си. Поради войната в Украйна и общата неустановеност, търсенето в края на 2022 година е спаднало и упованията са компанията да приключи 2023 година с доходи под тези от година по-рано.

" Лидер-96 ", в която към този момент се създават марките на Technibike, също е основана през 1996 година Приходите ѝ за 2022 година порастват с 28% до 205 млн. лева, през последните години компанията. През същата година бе оповестена и смяната в мажоритарния притежател на компанията откакто финландският фонд KJK е продал каузи си на американския TRG. След измененията съотношението в собствеността е 53% за американците и 47% за българските съдружници Георги и Димитър Златанови. Предприятието се ръководи от дъщерносто " Е-велокс " и се намира в икономическа зона Куклен, част от " Тракия икономическа зона ". Очакванията са да създава по 300 хиляди електрически колелета годишно. Колко велосипеда създава България В средата на септември Евростат разгласи, съгласно която България е на нежеланото 13-о място. Данните обаче се отнасят единствено за стандартните колелета, въпреки че прецизен брой не е посочен, и не включват електрическите, които са във фокуса на локалните прозиводители последните години.

Все отново по данни, поместени на, създаден от Международния търговски център (ITC), през 2022 година в страната са били създадени и изнесени малко над 362 хиляди обичайни велосипеда, като главните пазари са Германия, Белгия и Нидерландия. В същия миг са импортирани съвсем 84 хиляди велосипеда основно от Турция, Италия и Румъния.

Електрическите колела, които България е произвела и изнесла през предходната година, са малко под 472 хиляди броя, като съвсем 40% от тях са отпътували за Германия, 25% са изнесени за Белгия, а други 17% - за Австрия. Внесените са 48 хиляди най-вече от Китай (30%) и Нидерландия (24%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР