Театър Българска армия кани на премиерните спектакли на Сирано дьо

...
Театър Българска армия кани на премиерните спектакли на Сирано дьо
Коментари Харесай

Сирано дьо Бержерак с премиера в Армията

Театър " Българска войска " кани на премиерните спектакли на " Сирано дьо Бержерак " от Едмон Ростан на 6, 7 и 8 октомври от 19 ч. Постановката е на Стоян Радев (гост) в превода на Веселин Ханчев. Сценография и костюми - Никола Тороманов (гост), музика Славчо Николов (гост), хореографка е Теодора Попова (гост).
В ролята на Сирано дьо Бержерак се превъплъщава Камен Донев (гост), в другите функции ще забележим Ясен Атанасов, Луизабел Николова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Владимир Матеев (гост), Ели Колева. С присъединяване на абитуриенти от Театралния лицей " Любен Гройс ", клас по актьорско майсторство с ръководители Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро.
Повече от век историята на Сирано вълнува света. Поднесена в брилянтен стих, който в превода на Веселин Ханчев и театралната версия на режисьора Стоян Радев резервира както свежестта на хумора, по този начин и хубостта на авторовото слово, пиесата на Едмон Ростан оживява на сцената на Театър " Българска войска " в неговия юбилеен 70-и сезон.
Сюжетът на пиесата ни придвижва в XVII век. Историята стартира през 1640 година и приключва 1655 със гибелта на Сирано. Той е утвърден лиричен гений, кадет от френската войска, който всички ценят поради острото възприятие за правдивост, неподкупността, усета към театъра и сприхавия манталитет. Малцина дръзват да кажат нещо против него, тъй като е най-хубавият фехтовач в Париж и драговолно влиза в битки, даже съперниците да са доста повече. Но пред братовчедка си Роксана, в която е безнадеждно влюбен, той е благ и занимателен, сърдечен другар. Безстрашният кадет не смее да разкрие възприятията си. Причината за това е огромният му нос. Външната грозотия контрастира с нежните пориви на поетичната му душа. Един ден Роксана споделя на Сирано, че се е влюбила и по подигравка на ориста нейният фаворит - Кристиян дьо Ньовилет, е хубав млад боец, причислен в неговото отделение. Кавалерството на Сирано го задължава да извърши молбата ѝ и да покровителства младежа. Кристиян му споделя своята нерешителност да поддържа връзка с Роксана, която е доста по-умна от него.
Тогава Сирано подписва странна договорка - предлага да му " заеме красноречието си " и стартира да написа писма до своята братовчедка, които Кристиян подписва. Именно тези писма пленяват въображението на Роксана, само че тя от самото начало счита Кристиян за индивида, с който поддържа връзка. Но в нея е влюбен и богатият и авторитетен граф Дьо Гиш - пълководец на полка, където служат Сирано и Кристиян. За да я избави от домогванията на рубрика, Сирано самичък урежда светкавичния ѝ брак с Кристиян, само че на бойното поле младежът доста скоро умира, а с него - и тайната на Сирано.

Роксана постъпва в манастир. Сирано я посещава, само че в никакъв случай не разкрива истината за огромната ѝ обич. " Останал неотстъпчив пред подлостта, лъжата, завистта, компромиса, парáта ", Сирано посреща гибелта от вражеска ръка с високо вдигната глава. Едва в този сюблимен и по едно и също време драматичен миг, боготворената от него жена схваща кой е нежният стихотворец, завладял вечно сърцето ѝ.

Следващите представления са на 14, 23 октомври, на 10 и 27 ноември.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР