Tea Time § Чаят не е полезен преди хранене. Големите

...
Tea Time § Чаят не е полезен преди хранене. Големите
Коментари Харесай

Чаени табута или кога чаят не носи здраве

Tea Time

 20

§ Чаят не е потребен преди хранене. Големите количества изпити преди хранене, понижават вкусовите усещания, тъй като разреждат слюнката. Възможно е краткотрайно да намалят и усвояването на протеин от храносмилателните органи. Препоръчително е да пиете чая до 30 минути преди хранене.

§ Не пийте чай незабавно след хранене. Това води до доста намаляване на концентрацията на стомашния сок, което забавя храносмилането и нарушава работата на храносмилателните органи.

§ Не пийте медикаментите със чай. Дъбилните субстанции, съдържащи се в чая, се разграждат и образуват танин, който пречи на лекарствените субстанции да бъдат усвоени вярно от организма.

 21    22

§ Силно горещият чай нервира гърлото, хранопровода и стомаха. Прекомерният банкет на парещ чай може да докара до мъчителни промени на тези органи. Температурата на чая не би трябвало да надвишава 56° C.

§ Охладеният чай също не е потребен. Докато топлият чай придава жизненост, отстранява умората и избистря съзнанието, хладкия чай има неприятни странични резултати – провокира натрупването на слуз и храчки в организма.

 23.1    23.2

§ Избягвайте прекомерно мощните чайове. Високото наличие на кофеин и танин в него могат да станат причина за мощно главоболие и бодърствуване.

§ В Китай от антични времена имат вяра, че чаят не би трябвало да се пие, когато сърцето е „ празно ". Но дано към това прибавим и друго – не пийте чай на празен корем. Студената природа на чая прониква в тялото ви и може да охлади далака и стомаха, действайки сходно на „ вълк в къщата ".

 26    27

§ Не запарвайте чая прекомерно дълго, тъй като тогава чаените полифеноли и етерични масла стартират да се окисляват случайно. Чаят се лишава от своя усет, ароматност, бистрота, понижава и хранителната му стойност. Когато чаят се запарва дълго, той е подложен на въздействието на околната среда и в него доста се усилва наличието на микроорганизми.

§ Не запарвайте чая неведнъж. След третата-четвъртата отвара, в него към този момент нищо потребно не е останало. Експериментите демонстрират, че първата отвара извлича към 50-60 % от потребните субстанции на чаените листа, втората - 30%, а третата – под 10 %. Ако продължите да варите чай след четвъртата отвара, рискувате да поемете и нездравословните детайли, които се отделят от него.

 1

§ Не пийте вчерашния чай. Той освен е изгубил витамините си, само че се е трансформирал в идеална хранителна среда за бактерии. Такъв чай не е подобаващ за пиянство, само че лечебните му качества могат да оказват помощ за облекчение на разнообразни кожни възпаления, раздразнения, усмиряване на очите /под формата на компреси/, ободряване на устата, подсилване на венците /гаргара/.

 28    29

По материали на golbis.com
Превод и акомодация WEBStage

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР