Те са по-евтини и по-издръжливи, доказва разработка на AmbriБатерията с

...
Те са по-евтини и по-издръжливи, доказва разработка на AmbriБатерията с
Коментари Харесай

Батерии от течен метал ще конкурират литиевите в хранилищата за енергия

Те са по-евтини и по-издръжливи, потвърждава разработка на Ambri

Батерията с течен метал на Ambri ще влезе в употреба още през 2024 година
(снимка: Ambri)

Нов вид батерия от течен метал, създадена от започващата компания Ambri, ще излезе на пазара през 2024 година, обещавайки ниски разноски за предпазване на сила и дълъг експлоатационен живот. Тази батерия може да бъде решението на казуса със съхранението на сила от възобновими източници, като я направи по-достъпна и ефикасна.

Цената на съхранението на сила би трябвало да бъде ниска – към $20 за 1 kWh, с цел да се премине изцяло към потребление на сила, получена от вятър и слънце, пресмятат учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT). Системите с литиево-йонни акумулатори сега костват към $405/kWh, само че нова батерия от течен метал може доста да понижи тези разноски.

Доналд Садоуей, професор по химия на материалите в MIT, от дълго време се стреми да сътвори ценово налични акумулатори. Той основава стартъпа Ambri през 2010 година за разработка на акумулатори от течен метал. Цената на една батерия от Ambri варира от $180 до $250 за 1 kWh, само че до 2030 година се чака да намалее до $21 за 1 kWh.

В началото на идната година Ambri и енергийната компания Xcel Energy възнамеряват да конфигурират 300 kWh система за предпазване в Аурора, Колорадо. Очаква се системата да проработи изцяло до края на 2024 година, заяви изданието Spectrum на IEEE.
още по темата
Предимствата на батерията от течен метал са съществуването и достъпността на материали, простотата на химията и дизайна, спрямо литиево-йонните акумулатори. Освен това те имат дълъг експлоатационен живот.

„ Тази батерия може да издържи 20 години с 95% от потенциала си “, твърди Садоуей. Батерията на Ambri има три течни пласта, разграничени по компактност. Отдолу е ситуиран катод от разтопен антимон (химичен детайл със знак Sb), от горната страна има анод от лека калциева сплав, а сред тях се намира електролит от калциев хлорид.

Пътят до комерсиализацията на тази технология обаче е дълъг. “Трябваше да изобретим всичко, в това число индустриалното съоръжение ”, споделя Садоуей. Сега Ambri получи огромна поръчка от Microsoft, която желае да употребява тези акумулатори в своите центрове за данни вместо дизелови генератори.

Батериите от течен метал могат да бъдат революционно решение за предпазване на сила. Те дават обещание дълъг живот, ниска цена и висока успеваемост. Въпреки това, за необятното им потребление е належащо да се обезпечи устойчиво доставяне със първични материали и да се разработят нови индустриални способи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР