Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят

...
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят
Коментари Харесай

Овесените трици

Те са неугледни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на Супермаркета измежду другите диетични храни. Към тях протягат ръка най-вече слабовати девойки, до момента в който мощните им половинки пълнят пазарската количка с значителни количества пържоли, шишчета и четвърт от наличното месо в магазина. Овесените трици. Пакетчето им коства към лев и никой още не се е постарал да им добави цветна опаковка, даже нямат усет. Защо тогава да поспрем пред щанда и да посегнем към тях?

Първо дано сме скромни в упованията си за тези неотдавна преоткрити хранителни субстанции, които даже нямат класическия смисъл на думата храна. За едни хора те може да са същински лечебни, на други може въобще да не оказват помощ. Няма да навредят обаче. Нека въпреки всичко да си кажем, че няма храна панацея. Или в случай че има, то тя е друга за всеки човек.
Оставете настрани предразсъдъците, че това е единствено храна за животни. Съвсем до скоро се смяташе, че овесените трици са небогати на хранителни съставки боклуци от производството на овес за конете. Житното растение овес (на латински Avena) е култивирано в Азия още преди новата епоха. До преди няколко години овесените трици мъчно можеха да се намерят в магазинната ни мрежа.

Какъв е механизмът на деяние на овесените трици?
Минават през целия храносмилатлен тракт, изиграват си потребната функционалност и излизат, без да се наслояват. В устата се напояват със слюнка, устояват на стомашните сокове без да се разградят и когато стигнат до тънките вътрешности, те към този момент са набъбнали от вода. Извличат от храната питателните субстанции и калориите, задържат ги и ги залепват за себе. Така минават през целия организъм и се изхвърлят. Полезни са за червата, както и за всички елементи на тялото. Имат малко калории, а са богати на протеини и фибри. Притежават всички качества на ядките, само че са едва калорични и бързо усвоими, оказват помощ за бързото асимилиране на витамин С. Освен това те забавят проникването на захарта в организма. Т.е. са потребни за диабетиците. Коя друга храна може да се похвали с всичко това? Хранителната стойност на 100 г овесени трици са: белтъчини – 17 година, въглехидрати - 66 година и хранителни влакнини – 25 година Енергийната им стойност е246 ккал.

Едно конкретизиране – не бъркайте овесените с пшеничените трици! Докато първите са изцяло безвредни за всички хора, тъй като са водо-разтворими, то вторите(водо-неразтворими) могат да усложнят ситуацията на хора със стомашни проблеми. Нагледно: в случай че поставите лъжица овесени трици в чаша вода, те ще станат на каша, попивайки водата и раздувайки се 30 пъти повече в сравнение с е размера им. Същото количество пшеничени трици ще се утаи на дъното на чашата и няма да се слее с водата.

Защо са потребни?
Онколозите са на мнение, че влакнините в тях защищават от рак. Гастроентеролозите са безапелационни, че усъвършенстват перисталтиката на червата и значително са главен герой с бича на новия век – запека. Кардиолозите публично се съгласиха с изказванието, че овесените трици са храна за сърцето и кръвоносната система и работят като метла, намалявайки неприятния холестерол от скотски генезис. Той е вещество, което задръства артериите и води до инфаркт.
Фибрите в тях пък забавят усвояването на захарите – качество, поради което диетолозите ги предлагат в най-хубавите хранителни режими за намаляване.
Чудодейните овесени трици лишават малко количество калории и с това понижават калорийното наличие на общата поета храна, карат ни да се усещаме сити, елементарно се обработват и са подобаващи за всевъзможни десерти и кулинарни вкусотии.

Има доста подгодящи предписания, в които може да се включи целесъобразната дневна доза овесени трици: разбъркайте 3 супени лъжици от тях в чаена чаша кисело мляко и подсладете с малко мед. Освен иеизменната пълноценна храна, с овесените трици може да предпазите организма си от сърдечно-съдови болести, от диабет и рак на дебелото черво и да намалите фрапантно апетита си. Използват се от дълго време и в козметичната промишленост за разчистване на тяло и лице.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР