Те ограничиха скоростта, промениха вида на улиците, премахнаха колите от

...
Те ограничиха скоростта, промениха вида на улиците, премахнаха колите от
Коментари Харесай

Как е възможно в тези две европейски столици да няма нито един убит пешеходец?

 Те ограничиха скоростта, трансформираха типа на улиците, отстраниха колите от основни места и направиха живота с моторни транспортна средства сложен. Сега всички тези ограничения дават резултат - през 2019 година Хелзинки и Осло не са записали нито една гибел на пешеходец.

Хелзинки не записва гибел на пешеходец за първи път от 1960 година, когато стартира да се води статистика. През 90-те броят на починалите на пътя е сред 20 и 30 индивида. Осло също не записва гибел на пешеходец или велосипедист, само че освен - нито едно дете под 16 години не е починало в автомобилна злополука в цялата страна. Само за съпоставяне - 57 пешеходци умират по улиците на Лондон през 2018 година. Статистика за 2019 година следва да бъде оповестена.

Но какво направиха двете най-малки столици в Европейския съюз, с цел да реализиран това?

" Политиците в Осло взеха решение да създадат потреблението на кола в града извънредно мъчно. Отнема ти повече време да стигнеш от едната част на града до другата, а цената за потреблението на пътя е по-голяма ", изяснява Кристофър Стийн от норвежката организация за сигурност на пътя Trygg Trafikk, представен от " Днес ".

През 2017 година има 30% скок на налозите за коли, което води до 6% спад в трафика.Таксите за паркиране също скачат с 50% в центъра на града и с 20% в покрайнините. Хиляди паркоместа са отстранени, с цел да се направи място за велоалеите. Ограничението за скоростта е сведено до 30 км/ч и са основани зони, където карането е неразрешено. Очаква се в идващите 4 години броят им да стигне 100.

Заместник кметът на града Арил Хермстад твърди, че е имало хора, които са се противопоставили на концепциите колите да не бъдат позволени на някои места в града. Ала щом те са видели какъв резултат дава това, никой не е изискал колите да бъдат върнати назад в Осло.

" Искаме да редуцираме трафика с 30% до 2030 година. Трудно е, само че мисля, че не е невероятно ", споделя Хермстад.

Подобни са ограниченията, взети в Хелзинки - през годините ограничаването на скоростта става все по-малко и по-малко. Сега е 30 км/ч в централните елементи, 40 км/ч в кварталите и 50 км/ч на по-големите булеварди.

" Разбира се, не става въпрос единствено за ограничаване на скоростта, макар че специалистите споделят, че това е най-важното нещо. През последните няколко години сме се фокусирали върху това по какъв начин да преустроим типа на улиците си. Така колите са добре отделени от велоалеите и пешеходните зони. Най-широката лента не е тази за коли ", изяснява Ани Синемяки, заместник-кмет по градска среда в Хелзинки.

Освен всичко това, в Хелзинки са основани доста кръгови и са сложени " легнали служители на реда ", с цел да се редуцира още повече скоростта.

По целият свят картинката наподобява по този начин:

Най-безопасната страна в света е Хелзинки, като гибелта по пътищата там е 5,3. Във Англия тя е 10,9, а във Финландия е 16,9.

Най-опасните страни в Европа са Румъния с 105,2, Хърватия с 87,9 и Сърбия със 73,8. В Норвегия и Финландия е признат нов метод на работа, съгласно който виновни за злополуките не постоянно са водачите, а и тези, основали архитектурата на пътя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР