Те някога бяха корпоративните титани на Америка. Обичани и познати

...
Те някога бяха корпоративните титани на Америка. Обичани и познати
Коментари Харесай

Зомби компаниите в САЩ натрупаха $1,4 трлн. дълг

Те в миналото бяха корпоративните титани на Америка. Обичани и познати имена. Показно за триумф.

Но в този момент те от ден на ден наподобяват на нещо друго - на зомбита. И броят им пораства, написа Bloomberg.

От Boeing Co., Carnival Corp. и Delta Air Lines Inc. до Exxon Mobil Corp. и Macy`s Inc., някои от най-емблематичните компании не печелят задоволително, с цел да покрият лихвените си заплащания. Почти 200 корпорации се причислиха към така наречен " зомби компании " от началото на пандемията, съгласно разбор на организацията измежду 3 000 от най-големите обществени сдружения. Нещо повече, зомбитата дават отговор за 20% от тях. И още по-притеснителното: те са добавили съвсем $1 трлн. дълг към салдото си за интервала, като общите отговорности доближават $1,36 трлн. Сумата е повече от два пъти по-голяма от дължимата от зомби фирмите в пика на финансовата рецесия преди десетилетие.

Последствията за икономическото възобновяване на Америка са големи. Усилията на Федералния запас да предотвратят вълна от банкрути, купувайки корпоративни облигации, може и да заобиколиха още една меланхолия. Но помагайки на стотици закъсали компании да получат достъп до кредитните пазари, централните банкери без да желаят пренасочиха капитала към непродуктивни компании, което ще потисне заетостта и икономическия напредък в идващите години, споделят икономисти.

Зомби фирмите най-често се свързват с 90-те години в Япония, Европа след рецесията от преди десетилетие или даже Китай в последните години. Броят им в Съединени американски щати обаче също пораства през последните 10 години, подхранен от ултрахлабавата парична политика. Те получават името си от обстоятелството, че съумяват да куцукат напред, само че не могат да излязат на задоволителна облага, с цел да се отърват от отговорностите си. И въпреки всичко имат достъп до кредитните пазари, с цел да отсрочат заплащанията. Те вредят на стопанската система, защото задържат активи, само че не могат да си разрешат да влагат или да построяват бизнеса си.

Разбира се, не всяка компания, която попадне в графата, остава вечно такава. Има доста образци за триумф - от Boston Scientific до Sprint. Редица компании, чиято облага пострада поради пандемията, ще се възвръщат дружно с стопанската система. Но голямото количество дълг, което фирмите поеха през последните месеци, сигурно ще ограничи потенциала на някои от тях да вършат финансови разноски и да се приспособяват към променените потребителски привички.

Анализът на Bloomberg преглежда оперативната облага на фирмите от Russell 3000 през последните 12 месеца и я съпоставя с разноските за лихви през същия интервал. Резултатите са мрачни. Над една шеста от показателя, или 527 компании, не са спечелили задоволително, с цел да изплатят лихвите си. Това се съпоставя с 335 компании в края на предходната година.

Задълженията на Boeing порастват с над $32 милиарда през 2020 година, на Carnival с $14,8 милиарда, Delta прибавя $24,2 милиарда, Exxon - $16,2 милиарда, а Macy " s - $1,2 милиарда Сред новите попълнения са и четирите огромни американски самолетни компании с общо $128 милиарда дълг.

Икономисти от дълго време предизвестяват, че зомби фирмите са по-малко продуктивни,а броят на работните места и активите порастват по-бавно. Ново проучване на Bank for International Settlements сочи, че зомби фирмите може би нанасят още по-големи вреди върху стопанската система, в сравнение с се смяташе преди.

Днес те освен че остават в това положение по-дълго, в сравнение с в предишното, само че от 60-те % от тях, които съумяват да се измъкнат, доста изпитват продължителна уязвимост в продуктивността, облагата и растежа. Нещо повече - възстановилите се един път имат три четвърти по-голям късмет още веднъж да станат зомбита спрямо тези, които в никакъв случай не са били такива.

Някои споделят, че терзанията са пресилени.

Макар че зомби фирмите дават отговор за 41% от фирмите в Съединени американски щати в проучването на UBS през второто тримесечие на 2020 година, претеглени през размера на активите им, техният дял пада до 10%. " Зомби казусът не е толкоз огромен в Съединени американски щати ", споделя Матю Миш, пълководец в Съединени американски щати. " Не считам, че казусът е по-тежък в сравнение с в предходните две рецесии.

Други не са толкоз сигурни.

" Зомби въпросът е един от огромните що се отнася до резултатите от пандемията ", споделя Нейтън Шийтс, основен икономист в PGIM Fixed Income.

Във всеки случай бъдещите опити на фирмите да понижат тежестта на дълга ще донесе по-бавен напредък, ниска инфлация и ниски лихви, счита той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР