Те бяха сред първите войници на Путин, нахлули в Украйна

...
Те бяха сред първите войници на Путин, нахлули в Украйна
Коментари Харесай

Русия: кои са бурятите и защо масово бягат в Казахстан и Монголия

Те бяха измежду първите бойци на Путин, нахлули в Украйна през февруари, и дълго бяха считани за най-верните му съдружници. Кои са бурятите и за какво през днешния ден те всеобщо се пробват да изоставен Руската федерация?

Когато в края на февруари Русия нахлу в Украйна, Александра Гармашапова почнала да събира реакции на хората, които са против войната. Първото етническо малцинство в Русия, оповестило се " срещу ", бяха бурятите, споделя тя. Това са азиатските жители на Русия, които по-късно, главно поради зверствата в Буча, се трансфораха в " лицето на войната " в Украйна и си завоюваха прозвището " бойните буряти на Путин ".

Автономната република Бурятия, административна единица на многонационалната Руска федерация, се намира покрай Монголия. В относително бедния район, намиращ се към езерото Байкал, има три метода хората да изкарват някакви пари, споделя Гармашапова: да работят в мините в Северна Русия, да станат трудови емигранти в Южна Корея или да се запишат в армията.

Последното до неотдавна било доходоносна работа. Поради близостта на Монголия и Китай в района са ситуирани доста военни бази. Но от края на февруари всичко е променено, а военната работа към този момент е активност, рискова за живота.

" Трудно е да си представим по-голям расизъм от този в Русия "

Стотици буряти се обръщат към Александра Гармашапова с молба за помощ, споделя младата жена. Военнослужещите и техните фамилии питат по какъв начин могат да прекратят трудовите си контракти и да се измъкнат от Украйна. В последна сметка била основавана фондацията " Свободна Бурятия ".

Хората от Централна Азия постоянно са възприемани като второкласни трудови мигранти в Русия. Това е нещо, което бурятите също усещат, показва Гармашапова. Те се сблъскват с расизма и шовинизма в Русия. Фактът, че Москва желае да " освободи " друга страна тъкмо от такива структури, да я " денацифицира ", се възприема с отвращение от доста буряти, споделя тя. Причината е, че е мъчно " да си представим по-голям расизъм и повече непоносимост към други нации от тези в Русия ", споделя активистката.

Внезапна и цялостна готовност

Когато Владимир Путин разгласи така наречен частична готовност в средата на септември, Гармашапова, която в този момент живее в Чехия, се намирала в Казахстан. При нея постъпили стотици запитвания от буряти, които се страхували, че ще бъдат призовани в армията. Те търсели съвет по какъв начин могат да се измъкнат от Русия. В Бурятия, споделя Гармашапова, управляващите безусловно хващали хората от улицата, с цел да ги изпратят на фронта.

Идвали в домовете на хората измежду нощ, с цел да им връчат призовки за наборната комисия. Дори братът на неин прочут, който бил мъртъв от години, бил свикан и още доста " студенти, пенсионери и многодетни татковци, споделя Гармашапова. Тя упреква държавното управление в неистина: на доста места мобилизацията не е била частична, както било оповестено, а цялостна.

Фондация " Свободна Бурятия " провежда пътувания с рейсове за прехвърлянето на хора през границата в Монголия. На други, които сами са съумели да избягат там, Гармашапова оказва помощ да се открият на новото място. Други бягат в Казахстан. Според Министерството на вътрешните работи на страната, през трите седмици след оповестяването на мобилизацията от Путин в Казахстан са пристигнали към 200 000 руснаци. Повечето от тях в това време са се преместили в друга страна, само че минимум 70 000 руснаци са новорегистрирани в Казахстан и разполагат със лични данъчни номера.

Ако разговаряте с етнически казахстанци, споделя Гармашапова, ще срещнете съвсем единствено такива, които поддържат Украйна: " И двете страни бяха в Съветския съюз, и двете бяха деградирали по това време, и двете бяха подложени на апетит ", напомня тя.

Централноазиатските страни против Русия?

Това е и повода управлението на страните от Централна Азия, изключително президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, да работят изненадващо без значение от Русия. Неведнъж централноазиатските страни са отправяли и сериозни апели към съветските си съседи. Все още нито една централноазиатска страна не е признала подправените " референдуми " в Източна Украйна.

В началото на месеца Казахстан отхвърли да извърши настояването на Русия да изгони украинския дипломат. В същото време няколко банки от района преустановиха заплащанията с съветската банкова карта " Мир ". В средата на септември и Казахстан приключи съдействието с " Мир " - съветската опция на западните кредитни карти. Узбекистан и Таджикистан считат да последват образеца ѝ.

Не ги одобряват единствено с отворени прегръдки

Но се чуват и сериозни гласове. В Казахстан политикът Мухтар Тайшан изиска границата да бъде следена, даже предложи тя да бъде затворена за руснаци. Пред организация Ройтерс той съобщи, че не е ясно кой тъкмо идва и дали влизащите руснаци поддържат Путин или не. Журналист от медийния портал " vlast.kz " зададе въпроса дали би трябвало да се одобряват с отворени прегръдки тези, които дискриминират централноазиатците в Русия.

За Гармашапова всички тези изказвания са популистки. Те демонстрират, че връзките сред етническите казахи и руснаците не постоянно са били лесни и в Казахстан, счита тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР