Те бяха наградени на специална церемония, организирана от Дружеството на

...
Те бяха наградени на специална церемония, организирана от Дружеството на
Коментари Харесай

6-има млади лекари взеха успешно европейския изпит по кардиология

Те бяха наградени на специфична гала, проведена от Дружеството на кардиолозите в България
Шестима български кардиолози минаха сполучливо Европейския изпит по кардиология, който се организира през юни, оповестиха от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Той се организира от Европейското сдружение по кардиология (ESC), а България е пълновръстен участник в самодейността от 2021 година

Председателят на Дружеството на кардиолозите в България доцент Васил Трайков разгласи на специфичната гала, проведена от ДКБ, че огромният им триумф е неоспорим, като добави: „ За да се осъществя този триумф за българската кардиология, би трябвало преди всичко да благодарим на тримата ментори на процеса – проф. Асен Гудев, проф. Кирил Карамфилов и проф. Николай Рунев “.

Проф. Гудев, някогашен ръководител на ДКБ, акцентира, че справяйки се с този извънредно сложен изпит, те са сложили България на картата на Европа. Бъдещият ръководител на съсловието проф. Карамфилов, добави, че към този момент има доказателство, че българската кардиология е неделима и значима част от европейската. Проф. Рунев показа опит на собствен сътрудник от Швейцария, който си е взел три месеца отпуск, с цел да се яви сполучливо на европейския изпит.

Ето и имената на кардиолозите, минали сполучливо европейския изпит по кардиология: доктор Ния Милева от СБАЛК „ Медика Кор “ – Русе, доктор Слави Яков от УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ “, доктор Себастиан Ранчев от УМБАЛ “Александровска ”, доктор Николай Поройлиев от УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ “, доктор Стоян Стефанов от Националната кардиологична болница и доктор Кирил Джоманов от УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Всички са се показали чудесно, като резултатите им са над валидираната от борда на EECC оценка за прекосяване - 62 верни отговора от 120 въпроса, обясниха от ДКБ и допълниха, че се гордеят с постигнатото и поздравяват сътрудниците си. Това е част от самодейността на сдружението за стимулиране на младите български кардиолози и специализанти по кардиология да се причислят към огромната група от европейски кардиолози посредством сполучливо прекосяване на европейския изпит на ESC. Изпитът обгръща разнообразни области от кардиологията и се базира на клинични случаи. Провежда се онлайн в границите на 3 часа.

Европейското кардиологично сдружение провежда и организира изпит за Европейска тапия по кардиология от 2018 година До 2020 година България е била със статут на наблюдаващ.

Доц. Трайков разгласи премията на отличилите се - ДКБ ще поеме присъединяване на всеки един от лекарите с европейска тапия на интернационален конгрес по кардиология, като са включени и в програмата за идващото зимно учебно заведение и на експертната среща по кардиология, с цел да споделят опит с сътрудниците си и по този начин да им оказват помощ да се приготвят за сполучливо полагане на европейския изпит по кардиология.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР