Те бягат от мобилизацията в Русия. Страхуват се, че могат

...
Те бягат от мобилизацията в Русия. Страхуват се, че могат
Коментари Харесай

Бягството на руснаците: защо избират Казахстан


Те бягат от мобилизацията в Русия. Страхуват се, че могат да бъдат изпратени на фронта да се бият срещу волята им. Екип на Дъждовни води се срещна с избягали в Казахстан руснаци и беседва с тях за претекстовете и бъдещите им проекти.

На границата с Казахстан: опашка от искащи да изоставен Русия

Границата сред Русия и Казахстан е над 7 хиляди километра и на нея има построени цели 51 гранични пункта. Това е и най-дългата граница на Русия със прилежаща страна. От 21 септември, когато в страната, на пунктовете, намиращи се най-близо до Петропавловск и Уралск в Казахстан, се извиват километрични опашки на съветска територия.

Какво тъкмо се случва на границата? 
Редакцията предлага
Границата с Казахстан минават най-вече младежи от. Вече на казахска територия някои от тях демонстрират фотоси и видеоклипове, документиращи протичащото се на границата. Мъж на междинна възраст и момче на към 18 години описаха на Дъждовни води, че на граничния пункт откъм Русия имало 500-600 коли. Те удостоверяват, че веднага след оповестяването на мобилизацията, макар че цените им скочили неведнъж - от 100 до 300 хиляди рубли в една посока.

Игор, компютърен програмист от Самара, който е прекосил пешком границата сред и Русия, споделя, че брачната половинка и двете му деца са останали в родния му град. Той е чакал 12 часа на опашка, с цел да мине границата. " Отивам в Уралск. Мои познати към този момент са получили призовки. Страхувам се да се удрям, не желая да умъртвявам и не желая да бъда погубен ", споделя Игор.

Запитан дали поддържа дейностите на Кремъл против Украйна, той споделя, че няма да разяснява. Игор възнамерява да работи отдалечено от Уралск и да следи какво се случва в родината му. " Ще се върна незабавно щом обстановката се промени ", споделя той и отива при таксиметровите водачи, които се намират наоколо.

Рано сутринта пред хотел в Алмати, най-големия град на Казахстан, стопира такси. Четирима млади руснаци сред 20 и 25 години бързо вадят чантите си и потеглят да се настаняват. Един от тях е от град Тула, а останалите - от Москва. Компютърни експерти са и работят отдалечено. Двама от тях имат личен бизнес. Един от тях се престрашава и споделя, че са напуснали Русия поради мобилизацията. " Официално се повеждам на работа в Русия. Все още не знам по какъв начин мога да получа позволение за престой тук. " " Планираме да записваме компания ", споделя различен от тях.

" Видях известия в Телеграм, че и Узбекистан търсят IT-специалисти, ще вършат технопаркове, започват различни проекти. Може би ще отида там ", споделя трети от групата.

Игор, програмист от Самара, е прекосил границата с Казахстан пешком

В Казахстан идват доста сходни младежи. Някои са пристигнали със фамилиите си, други - сами. Но не всички остават тук за непрекъснато. Някои просто желаят да прегледат мястото, преди да продължат по своя път нататък.

Рискуват ли принудително връщане? 

Младите, идващи в Казахстан, нормално попадат във втората и третата вълна на. Сред тях има и такива, които се тревожат, че може да бъде признат закон за търсене на мобилизирани съветски жители. Младежите се чудят дали казахстанските управляващи биха ги депортирали, в случай че това се случи. В законодателството на страната не се планува депортиране на чужденци съответно поради готовност в друга страна.

90 дни оптимален престой

По публични данни сега в Казахстан се намират 20 хиляди руснаци. От началото на 2022 година в страната са влезнали 1,66 млн. жители на Русия, от които 1,64 милиона още веднъж са я напуснали.

От външното министерство на Казахстан напомнят, че жители на непознати страни нямат право на безграничен престой в страната. След идването си в Казахстан, жителите на страните от Митническия съюз, като Русия, Казахстан и, би трябвало да се регистрират в рамките на 30 дни. А разрешеният престой в страната е не повече от 90 дни от датата на влизане.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР