Зюмбюла Ламбева е единадесетокласничка от Пловдив. Мечтае да следва медицина,

...
</TD
>Зюмбюла Ламбева е единадесетокласничка от Пловдив. Мечтае да следва медицина,
Коментари Харесай

Ромка от Пловдив: Гледаха ме като черната овца. Събрах смелост и съм решила да уча медицина

Зюмбюла Ламбева е единадесетокласничка от Пловдив. Мечтае да следва медицина, само че признава, че събирала много храброст, с цел да реши да се приготвя.

" Когато започнах 11 клас в Пловдив, бях нова ученичка, тогава ме гледаха като " черната овца ", само че аз се потвърдих. Искам да продължа да последвам медицина, отивам на уроци по биология и химия. Благодаря на моето семейство, че ме поддържат, изначало ме беше доста боязън не знаех по какъв начин ще ме гледат ", показа тя пред.

Таня Христова от Котел е магистър по криминалистика, а сега учи " Киберсигурност " в Академията на Министерство на вътрешните работи. Казва, че обществото у нас е към момента предубедено към ромите.

" На мен не ми проличава че съм ромка, много от моите познати, другари са дискриминирани поради тъмния цвят на кожата, заради акцента който имат, само че в действителност са положителни експерти ", разяснява Христова.

Те са част от ромската общественост, само че не се вписват в стандартите, които нормално им приписват. Те се млади, образовани и са твърдо решени да работят определените от тях специалности.

А доказателството, че младите дами могат да се развиват е фактът, че в тяхната общественост към този момент има доста образци за приключили освен висше обучение, а и докторанти.

" Ромската жена има малко повече проблеми от останалите дами. Първо - тъй като е жена, второ - защото ромската общественост я притиска със остарели обичаи и предубеждения, а една ромска жена би трябвало да преодолее всички тези неща ", показа районният координатор на " Амалипе " - Шумен - Силвия Станчева. 

" Най- огромното предизвикателство е да се преборят със себе си, да си повярват че могат ", добави Теодора Стефанова от " Амалипе "

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР