За първи път в Бургас бе приложена нова техника за

...
</TD
>За първи път в Бургас бе приложена нова техника за
Коментари Харесай

Професор лепи разширени вени със секундно лепило в Бургас

За първи път в Бургас бе приложена нова техника за лекуване на разширени вени – залепване с тъканно лепило. Материалът е напълно нов и досега не е употребен в други лечебни заведения в страната. Разликата с други сходни е в доста по-бързото му деяние. След процедурата пациентът си потегля незабавно и се връща към нормалното си всекидневие без интервал на възобновяване.

Техниката " Веноблок " бе демонстрирана от проф. доктор Турхан Явуз, началник на Катедрата по хирургия и декан на медицинския факултет в Университетската болница " Сюлейман Демирел " в Турция. Проф. Явуз има огромен принос за въвеждането й в Турция преди 8 години и от този момент е изследвал резултата при над 500 пациенти.

Той дойде в УМБАЛ Бургас по покана на Клиниката по съдова хирургия. Под негов контрол екипът на клиниката приложи метода на шестима пациенти, пет дами и един мъж. Процедурата се прави с локална анестезия с лидокаин. Под ехографски надзор лепилото се вкарва в разширения сектор на вената с катетър. Няма прорез, а единствено пункция. То се втвърдява за секунди, а кръвта се пренасочва по другите съдове. Пациентът усеща облекчение и отоците изчезват. За процедурата няма противопоказания, тя продължава към 10 минути.

" Това е извънредно новаторски миниинвазивен способ, това е бъдещето. Скоро лазерната аблация ще остане в предишното. Ефектът е еднакъв, само че без контузии за пациента, бързо и безболезнено. Ще обобщим нашия опит и ще го представим на националния конгрес по съдова хирургия ", изясни проф. доктор Валентин Василев, шеф на Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас.

" Това не е образование, а обмяна на опит и начало на едно положително съдействие. Имам директни наблюдения върху вашата клиника, доста почитам проф. Василев, че дава път на младите и желае те да бъдат обучавани по най-хубавия метод. Много държахме на екипа, който ще стартира да работи с този артикул в България, проучихме деликатно и без съмнение се спряхме на вашата болница ", сподели проф. Турхан Явуз. Той се срещна с шефа на УМБАЛ Бургас доктор Бойко Миразчийски, дм. " Тук сте на вярното място. Ние сме съществена болница в района, освен в областта на съдовата хирургия ", посрещна гостите доктор Миразчийски. В диалога бяха набелязани проекти за бъдещо съдействие сред УМБАЛ Бургас и болничното заведение на проф. Явуз.

Методиката " Веноблок " е подобаваща за всички пациенти с варикозна болест, потвърдена с ехографско проучване. Пациентите могат да имат признаци на парене, тежест в краката, отмалялост, изтръпване. Лепилото се ползва при вени с диаметър към и над 5 милиметра. Предстои методът да бъде въведен рутинно в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас. Засега той не се реимбурсира от Здравната каса.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР