За четвърта поред година бургаските деца в предучилищна възраст ще

...
</TD
>За четвърта поред година бургаските деца в предучилищна възраст ще
Коментари Харесай

Деца в предучилищна възраст от Бургас ще минат безплатни прегледи за профилактика на зрението

За четвърта подред година бургаските деца в предучилищна възраст ще минат безвъзмездни профилактични прегледи на зрението по общинската стратегия " Мързеливо око “. Този път в здравната акция ще се включат общо 1670 малчугани, които са в 3-та възрастова група на детските градини и предучилищните групи.

Профилактичните прегледи ще бъдат осъществявани от лекари-офталмолози от " Очна клиника Д-р Хубанов “, Медицински център " Оксиком “ и Медицински център за профилирана помощ " Д-р Иванови – Младост “.

През предходната година Община Бургас закупи и втори мобилен уред /рефрактометър/ за скрининг на очите, с цел да може да се обзет по-голям брой деца. Оттогава в проучването се включват и студенти по медицина от университета " Проф. доктор Асен Златаров “, за които това е практическо образование по профилактика на очните болести при подрастващите.

От първото осъществяване на програмата до момента гратис бяха прегледани близо 3500 бургаски деца, като измежду 550 от тях бяха открити зрителни нарушавания и бяха ориентирани в точния момент към подобаващия очен експерт. Някои от децата минаха курс по лечебна очна гимнастика, а на други бяха предписани очила.

Програмата " Мързеливо око “ е дълготрайна и има за цел ранно разкриване, диагностика и при нужда ориентиране към навременна терапия и промяна на зрението при децата.

Освен нея, Община Бургас вкара още профилактични стратегии за определяне на гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие при децата в ученическа възраст, а от тази година и нова стратегия за диагностика и лекуване на метаболитен синдром (затлъстяване, артериална хипертония и предиабет) при децата от 7 до 18 г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР