Всички дейности, заложени по проект Управление на сукцесионните процеси и

...
</TD
>Всички дейности, заложени по проект Управление на сукцесионните процеси и
Коментари Харесай

Екоинспекцията в Русе: Всички дейности по проекта в резервата Сребърна са изпълнени

Всички действия, заложени по план " Управление на сукцесионните процеси и възстановяване на качеството на местообитанията на предпазени водолюбиви типове във влажната зона в Поддържан резерват  " Сребърна ", са изпълнени сполучливо. Резултатите бяха показани през днешния ден на заключителна конференция, на която участваха шефът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова, ръководителят на плана Анелия Николова, представители на локалната власт и заинтригуваните институции, заяви РИОСВ-Русе.

Проектът стратира в края на декември 2019 година и е осъществен в границите на 48 месеца. Той е финансиран по Оперативна стратегия " Околна среда  2014-2020 година “, като в началото са отпуснати над осем милиона лв.. През актуалната година по отношение на инфлацията, с Постановление на Министерски съвет са индексирани строително-монтажните работи (СМР) с 634 957 лева и цената му доближи до 9 048 822,19 лв.. От тях 85 % средства на ЕФРР (7 691 498,86 лева.) и 15% (1 357 323,33 лева.) национално съфинансиране.  

Общата цел на осъществявания план е обвързвана с възстановяване на природозащитното положение на типове и видове естествени местообитания на територията на Сребърна, а характерните - с   възобновяване на водния режим в езерото, ограничение на притока на биогени и ограничение на сукцесионните процеси посредством създаване на " Западен канал с преливник “.

Строителството на хидротехническото оборудване завърши в края на ноември тази година, като общата му дължина е 2165 м. Чрез канала се чака да се възвърне нарушената през 1948 година естествена връзка сред река Дунав и езерото Сребърна. Каналът ще се експлоатира по направена нарочна директива за ръководство на водния режим на езерото Сребърна, с цел да се обезпечат нужните водни равнища в езерото през сухия интервал и задоволително водно течение в езерото за изнасяне на насъбрани утайки и колоидни тини. Друга значима задача на плана е извеждането на кал, детрит и биогенни детайли от езерото Сребърна. Площта на отстраните кочки и сива върба е 203093 м2, а размерът на изведената кал е 50 дка/50 000 м3

При реализация на плана езерото Сребърна е зарибявано четири пъти, всяко с по 1200 кг. от сериозно застрашения за България тип  Див  шаран (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758). Очакванията на специалистите са за ефикасното му размножаване и увеличение числеността му, както и  за възстановяване на  хранителната база на водолюбивите птици в предпазената околност.

В колонията на къдроглавия пеликан са построени 5 бр. плаващи платформи за гнездене на предпазения тип, а на острова за отбрана от хищници е построена 250 м ограда.

Съществуващата система за видеонаблюдение е надградена с нови устройства, сложени на основни места за ръководството на предпазената територия и следене на предпазените типове. Предвид предходни опити за увреждането и кражбата на детайли от системата, новите устройства са снабдени с GPS.

На територията на поддържан резерват " Сребърна “ отстраняването на  плаващите тръстикови острови (кочки), биогенните детайли и косене на тръстика се прави към този момент механизирано,  благодарение на закупената многофункционалната самоходна машина – амфибия. За потребностите на ръководството на предпазената територия са доставени още високопроходим автомобил, лодка с извънбордови мотор, техника за разчистване на саморасла растителност и други  

Членове на екипа по плана посетиха две сходни на Сребърна влажни зони в Испания и Потругалия. Изработени са четири къси кино лентата със надписи на британски език за разпространение на ПР " Сребърна “ като важен обект с интернационалното самопризнание, представящи биологичното му многообразие, размножителния  период на къдроглавите пеликани и сезонната миграция на птиците. Методите за понижаване на биогените във влажните зони бяха разисквани с сътрудници от естествените паркове и  научни експерти по време на  кръгла маса, състояла се през октомври 2022 година Участие в нея взеха  представители локалната власт, институции, неправителствени организации и други заинтригувани страни.

Дейностите по проекта са осъществени под  строг биологичен, хидрологичен и физикохимичен разбор преди, по време и след осъществяване след осъществяването им, както и са осъществявани след привършване на размножителния интервал на предпазените типове птици.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР