Върховният Административен съд отмени решение на Пловдивския административен съд в

...
</TD
>Върховният Административен съд отмени решение на Пловдивския административен съд в
Коментари Харесай

Съдебната сага за съборения тютюнев склад на Одрин 8 продължава без яснота

Върховният Административен съд анулира решение на Пловдивския административен съд в частта, с която е оповестено за незначително мнение, издадено от министъра на културата за тютюневия склад " Ориент Табако " по план на компания " Одрин 8 " ЕООД. Отменя се и мнението на министъра на културата за несъгласуване на предлагането за застрояване, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

Върховен административен съд изпраща преписката на министъра на културата за ново изговаряне, при вземане предвид с претекстовете на сегашния правосъден акт, в 30-дневен период от влизането му в действие.

Съдът осъжда компания " Одрин 8 “ ЕООД да заплати на Министерството на културата юрисконсултско заплащане в размер на 200 лева /двеста лева/, като решението е дефинитивно.

Делото е било формирано по касационна тъжба от министъра на културата срещу решение от 16.03.2023 година по административно дело от 2022 година по разказа на Административен съд – Пловдив. Твърди, че решението е погрешно заради нарушаване на Закона и недоказаност.

Неправилно съдът в Пловдив е оповестил незначителност на оспореното мнение на министъра на културата, като е приел липса на статут на единична и/или групова недвижима културна полезност с категории " международно значение “ и " национално значение “ в техните граници и охранителни зони на сградата-тютюнев склад.

Административният орган е установил, че преписката импортирана за координиране не съдържа документи, легитимиращи вносителя като притежател на парцела, за който се отнася, както и че " не са приложени настоящи извлечения от кадастралната карта и указател, регулационен и застроителен проект. По отношение на " опазването на единичната и груповата недвижими културни полезности “, административният орган сочи, че се планува реорганизация на отчасти разрушена постройка, която не подхожда на правилата на запазване. Изложени са съображения, че предлагането опонира на Общите наставления за запазване и показване на Историческата зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив “ – т. 1, раздел IV, защото предлаганото ново високо застрояване, обвързвано с възобновената двуетажна част, мощно неглижира и придава маловажност на НКЦ – Тютюнев склад - постройка на " Ориент Табако “, която се сочи да е " една от присъщите мощни за времето си размери “.

Съдът е приел за несъмнено открито, че гореописаният парцел попада в обсега на Групова недвижима културна полезност " система улични ансамбли " Д “, формиран детайл на Историческа зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив “, колективен археологически и архитектурно-строителен монумент на културата, на урбанизма и културния пейзаж, разгласен в Протокол № 5/22.05.2000 година на НСОПК, одобрен от Министъра на културата. Определянето на парцела като детайл от групова недвижима културна полезност изисква преценка за съблюдаване на Предписанията за ново строителство в посочената историческа зона.

Предложението за застрояване на мястото е отхвърлено със заповед от 1 август 2022 година, когато отпред на Министерство на културата беше Атанас Атанасов.

Припомняме, че на 3 март 2016 година тежки машини започнаха да бутат " Ориент Табако ". Това бе спряно от пловдивчани с жива верига. Багерите бяха спряни със заповед на прокуратурата, а полуразрушения склад беше обезопасен с висока железна ограда. Тогава разногласието се придвижи в съда, до през днешния ден.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР