В сградата на Регионален археологически музей Пловдив бе охткрита изложбата

...
</TD
>В сградата на Регионален археологически музей Пловдив бе охткрита изложбата
Коментари Харесай

Експерт: Археологическият музей в Пловдив и Народна библиотека Иван Вазов имат общо начало

В постройката на Регионален археологически музей Пловдив бе охткрита изложбата " Библиотека Борис Дякович – история в документи и облици “, заяви в предаването " Цветовете на Пловдив " по Радио " Фокус " Екатерина Илиева специалист в музея.

" Изложбата ще показа пред публиката това, което може би не всеки един жител на Пловдив или посетители на града знаят, че музеят разполага с библиотека, и то не каква да е библиотека, а библиотека за профилирана археологическа литература, която е налична за всеки. Другата цел на нашата галерия е да представим и резултатите от едно съдействие, едно партньорство, което имахме с Община Пловдив по отношение на техния план за реновиране, възстановяване на културните пространства в града. И в действителност част от тези действия бяха осъществени точно във фондохранилище за нашата библиотека, а също така и в залата, в която ще бъде показана и самата галерия ", описа Илиева.

" Предполагам доста от вашите слушатели не знаят, че Археологическият музей в Пловдив е един от най-скоро елементарните музеи в страната, като той отваря порти след доста обстоен, доста обширен ремонт през 2010 година, като по това време в новата постройка са планувани пространства за библиотеката, която до това време не се помещавала в настрана помещение, направена е обособена, просторна читалня, и несъмнено направено е и книгохранилище, наред с многото фондове на музея, в които се съхраняват артефакти и старини. Но заради една или друга причина, парите може би най-вероятно са били проблем, не доближават средства да се направи, да се построи и добра вентилационна система в това книгохранилище. И това е нещото, което ние дружно с Община Пловдив като част от плана " Културното завещание на Пловдив показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “, който е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, успяхме да изпълним през тази година, като към този момент е приключена тази ремонтна активност ", разясни Екатерина Илиева.

По думите и, скъпите издания, с които разполагат все още са над 16 000. Те към този момент се съхраняват в оптимални условия – конфигурирана е климатична и вентилационна система, която обезпечава комфорта на тези издания, на тези книжни тела.

Илиева разясни още, че посетителите ще видят в изложбата, че РАМ Пловдив и Народна библиотека " Иван Вазов “ имат общо начало, което условно се приема годината 1879 година, когато видният държавник Йоаким Груев пази безапелационно концепцията, че би трябвало да се сътвори Областна библиотека с музей, които да се грижат за просветата под тепетата в новообразуваната по този начин да се каже страна, нагледно казано – по това време към момента ние се намираме на територията на Източна Румелия, само че направено е, тази фантазия се трансформира в действителност. Започнато едно събиране на книги, доста общественици подаряват своите книги също по този начин, и библиотеката и археологическият музей стартират своя живот. По-късно във времето те се разделят, само че все пак ние още веднъж считаме за начало на нашата библиотека точно тази година, тъй като макар че се разделят библиотеката и музеят, изданията, които са свързани съответно с археологията и сходни на нея специалности, остават тук, при нас. И заради тази причина музеят продължава своята активност в събирането на такива издания, които са свързани съответно с историята, с археологията, с предишното, с изкуствознанието, в общи линии точно такива науки, които са спомагателни, дават спомагателни към археологията.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР