В ранните часове на 16 януари стъклените парапети на Римския

...
</TD
>В ранните часове на 16 януари стъклените парапети на Римския
Коментари Харесай

Питаме малкото вандалче - защо го направи? Сега срам ли те е?

В ранните часове на 16 януари стъклените парапети на Римския стадион в центъра на Пловдив още веднъж станаха жертва на вандалски акт. В записите от охранителните камери, с които Общинска защита разполага, ясно се вижда по какъв начин сред 01:45 - 1:55ч. двама души, млади момчета, идват от посока Стария град и слизат по стълбите до градинката на Джумая Джамията.

По-ниският се ускорява и изритва с крайник едното стъклено пано от парапета на Римския стадион. Стъклото се чупи и пада на тревната повърхност вътре в стадиона. Избити са и два от държачите на стъклото. За благополучие няма потърпевши хора, поради часа на случая. След това двамата не престават по Главната улица в посока община Пловдив, като по пътя си изритват и вратата на магазин, вследствие на което е счупена единствено пантата му.

За страдание в границите на година, това е следващият вандалски акт на Римския стадион, при който се чупи стъкло от парапета, разясняват от ОИ " Старинен Пловдив “ – институцията, която стопанисва и се грижи за Римския стадион. От екипа още сутринта са изпратени чиновници, които с подръчни средства са обезопасили мястото на изчезналото стъкло.

Предприети са незабавни ограничения и за подмяната на стъклото, само че това сигурно ще отнеме време, защото по план всяко от стъклата на оградата на Римския стадион е с друг размер, като по този метод се преодолява денивелацията на терена. Това е и повода общинският институт да не съхранява аварийни стъкла на склад, тъй като не може да се планува кое тъкмо стъкло ще бъде счупено. От друга страна, стъклата са триплекс, който минава през специфичен развой на закаляване посредством изпичане, описа още доц.д-р Елена Кантарева - Дечева.

Всяко стъкло се поръчва самостоятелно, съгласно съответния му размер, а производството изисква време. Триплексът или така наречен ламинирано стъкло се създава посредством свързване на два или повече пласта нормално флоатно стъкло с пластмасов вътрешен пласт, които по-късно се нагряват до към 70 °C и минават през валцоване. Така даже след счупването им, високата му здравина предотвратява начупването на стъклото на огромни остри части. Ламинираното стъкло се употребява нормално при нараснал риск от пострадвания и се употребява за витрините на магазини и прозорците на коли.

Община Пловдив е подхванала незабавни дейности по откриването на причинителите, като са сезирани съответните способени органи и служби.

Община Пловдив моли към жителите в случай че някой разполага с спомагателна информация за причинителите да подаде информация на телефон 112, където анонимността им е обезпечена. 

Вижте фотоси от мястото на случая и видео от охранителните камери, снимали вандалския акт!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР