В дома на културата Борис Христов“ в Пловдив снощи се

...
</TD
>В дома на културата Борис Христов“ в Пловдив снощи се
Коментари Харесай

Радомир Чолаков и Стефан Шилев, ГЕРБ: Политиките в сферата на културата ще са приоритет в 49-тото Народно събрание

В дома на културата " Борис Христов “ в Пловдив нощес се организира среща сред претендентите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС и с представители на общинските културни институти, висши учебни заведения в областта на културата, читалища, неправителствени организации и медии.

В центъра на продължителната и интензивна полемика бяха сложени проблемите на законодателството в областта на културата и опциите за скорошно възобновяване на устойчивата държавна културна политика. На претендентите за народни представители бяха сложени необятен набор въпроси: от нуждата от сериозна проверка на Закона за културното завещание, в това число възобновяване на районните поделения на НИНКН и внезапно възстановяване на административния потенциал на този институт, през подсилване на учебните заведения по изкуствата, спомагателното финансиране и разширение на обсега на активност на читалищата, които могат да се трансфорат в центрове за акумулиране, съгласуваност и поощряване на гражданските начинания, предугаждане на целеви средства за откупки на творби на изкуството, до опцията за споразумяване на законово равнище на статута на ансамбли и изпълнителски обединения, които от дълго време са се трансформирали в запазена марка освен на Пловдив, само че и на България.

Своето експертно мнение по поставените тематики изрази и някогашният зам.-министър на културата.

Всички присъстващи показаха възторженостти към политиката в областта на културата на Община Пловдив, ръководена от заместник-кмета, с помощта на която културният календар на града и поддръжката за просветителните и културни институти е постоянна и компенсира безучастното отношение на министерство на културата през последните две години.

В хода на откровения диалог участниците стигнаха до извода, че каквито и законови промени да бъдат подхванати, тяхното използване в най-голяма степен зависи от съществуването на отговорно държавно управление и способени министри.

Инициираното от още в 46-я парламент допълнение в Закона за протекция и развиване на културата, позволяващо целевото държавно финансиране на общинските културни институти и до в този момент не е задействано поради нежеланието на министерство на културата да създаде нужната методика.

показа за компликациите при отстояването от него нарастване на възнагражденията на музейните служащи против съпротивата на служебния министър на финансите.

Въпреки това и претендентите за народни представители, и участниците в полемиката показаха оптимизъм, че точно културната политика може да бъде платформа за реализиране на надпартийни консенсуси, а посредством слагането за решение на съответни проблеми да се тества готовността на обособените политически сили за търсене на дълготрайни, трайни решения в тази извънредно значима сфера.

В работата на форума се включиха Тони Симидчиева и Ели Гатева от кандидатската листа за Пловдив.

и заявиха, че ГЕРБ-СДС ще направи всичко по силите си и ще бъде поръчител за това политиките в областта на културата да станат приоритет в работата на 49-тото Народно заседание и на постоянното държавно управление, което следва да бъде излъчено.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР