.td_uid_42_5c860826cf8f9_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c860826cf8f9_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Дотук разгледахме популярните десктоп среди Xfce,

...
.td_uid_42_5c860826cf8f9_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c860826cf8f9_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Дотук разгледахме популярните десктоп среди Xfce,
Коментари Харесай

Графичните десктоп среди в Linux: LXDE

.td_uid_42_5c860826cf8f9_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c860826cf8f9_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Дотук разгледахме известните десктоп среди Xfce, KDE, GNOME и MATE. Време е да обърнем внимание и на LXDE . Десктоп средата LXDE е една от най-леките, а в случай че не и най-леката графична среда за UNIX сходните операционни системи и в частност за GNU/Linux. Абревиатурата LXDE се разшифрова като Lightweight X11 Desktop Environment (бърза и лека десктоп среда), която въобще не е взискателна към ресурсите на компютъра.
Основни положения
В LXDE се употребява мениджъра на прозорци Openbox, с помощта на който програмните прозорци се отварят без задръжки, интерфейсът е извънредно бърз и радушен, и не нервира по време на работа. От прегледаните дотук графични среди LXDE е най-леката, употребява минимум запаси и е най-икономична от позиция на потреблението на електрическа сила.


.td_uid_41_5c860826cf4ac_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c860826cf4ac_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
LXDE е извънредно подобаваща за компютри с ниска продуктивност, като нетбуците, старите компютри със слаби запаси, миникомпютрите от рода на Raspberry PI и така нататък В систематичните условия на LXDE можем да забележим, че графичната среда работи бързо даже и при потреблението на процесор Pentium II 266 MHz с 192 MB оперативна памет и доста бързо на системи с AMD Athlon 1.6 (1,4 GHz) и 512 MB RAM. SourceForge акцентира, че систематичните условия са що се касае за Оценка за съвместимост Windows 98. Разбира се, графичната среда сполучливо употребява опциите и на актуалния хардуер.

Съвсем ниските условия към систематичните запаси и лекотата на десктоп средата са повода LXDE всеобщо да се употребява в облачните решения. Графичната среда може да бъде конфигурирана в другите Linux дистрибуции, като да вземем за пример Ubuntu, Debian или Fedora. Тя е и общоприетата десктоп среда за Knoppix и Lubuntu. LXDE работи с OpenSolaris и BSD и поддържа редица процесорни архитектури, в това число Intel, MIPS и ARM.
Историята на LXDE


LXDE е млад план, стартирал през 2006 година, когато тайванският програмист Хонг Джен Ии (Hong Jen Yee), прочут най-много с псевдонима си PCMan разгласява новия файлов управител PCManFM, който е по едно и също време и първият софтуерен модул на LXDE. Към сегашен ден LXDE екипът се разрасна до интернационална общественост от разработчици, дизайнери и програмисти от целия свят.
Компонентите на LXDE
Самата философия на LXDE планува най-много лекост, полза и деловитост на десктоп средата. Именно тези правила следват нейните основатели, тази постулати се следват и до през днешния ден.



LXDE е проектирана по подобен метод, че няма големия брой зависимости, присъщи за другите десктоп среди. Отделните съставни елементи на графичната среда не са тясно интегрирани един с различен, а са самостоятелни. Софтуерните модули на LXDE се употребяват в редица други Linux планове в най-хубавите обичаи на философията на UNIX.

Основни съставни елементи на LXDE:
PCManFM – бърз и благонадежден файлов управител със напълно ниски условия към систематичните запаси LXPanel – комфортен управител на дилемите, поддържащ всички съществени функционалности на таск мениджърите LXSession Lite – управител на сесиите, изпълняващ дилемите по изключване и рестартиране на системата, излизането от сесията и смяната на потребителя LXSession Edit – конфигурация на стратегиите, които се започват автоматизирано в LXDE LXAppearance – редактор на GTK тематики, шрифтове и иконки LXDELXLauncher – комфортен за устройства с екрани с размер на диагонала 7-11 инча Open Box – лек управител на прозорците с доста настройки. Могат да се употребяват и icewm, fluxbox, metacity и други, само че разработчиците предлагат Open Box GPicView – лека стратегия за разглеждане на изображения Leafpad – дребен и комфортен текстов редактор LXDE Common – ръководство държанието на системата LXTerminal – емулаторът на терминала в LXDE Xarchiver – лек и доста бърз архиватор LXRandR – програмата за конфигурация параметрите на екрана и на включените спомагателни монитори LXNM – конфигурация на мрежовите връзки LXMusic – минималистичен музикален плеър GtkNetCat – графичния интерфейс на netcat LXShortCut – помощна стратегия за редактиране на директните пътища LXInput – конфигурация на клавиатурата и мишката
Всички съставни елементи следват философията на LXDE и това е повода графичната среда да употребява към 45 MB памет на машини с i386 процесори, в случай че някой към момента употребява сходен програмен продукт.

Не бива да се не помни, че макар че LXDE не изисква доста запаси, самите приложения, които работят в тази среда имат потребност от запаси. Така да вземем за пример, Firefox и Chrome с няколко отворени раздела имат потребност от доста оперативна памет. Графичната среда просто обезпечава лекотата и бързината на работа.
Версиите на LXDE
От 2006-та до началото на 2013-та година LXDE се развива добре и се употребява в редица Linux дистрибуции. А през месец март 2013-та година, неудовлетворен от GTK+ 3, Хонг Джен Ии стартира да опитва с Qt и на 26-ти март 2013 година показва първата версия на PCManFM, основана на Qt.



На 3-ти юли 2013 година Хонг афишира Qt врата на цялата LXDE, а на 21-юли програмистите афишират, че ще обединят двата плана. Това обединение значи, че версиите GTK + и Qt ще съществуват дружно известно време, само че най-после GTK версията ще бъде изоставена и всички старания ще бъдат съсредоточени върху Qt врата.

Сливането на двата плана води до появяването на средата LXQt, като първата версия LXQt, 0.7.0 се появи на 7 май 2014 година. Този план интензивно се развива в наши дни и към този момент се употребява в някои Linux дистрибуции.
Инсталиране
Ако не е маркирана още по време на първичната апаратура, инсталирането на LXDE в Debian и в някои други дистрибуции може да стане от терминала посредством командата
sudo apt install lxde
За доста консуматори това ще стане по-лесно от Софтуерния управител:



В Ubuntu и производните дистрибуции нещата малко се усложниха. Преди да излезе Ubuntu 18.04 съществуваше версията Lubuntu, в която за десктоп среда се употребява точно LXDE. Но от версия 18.10, Lubuntu дистрибуцията се популяризира с графичната среда LXQt. Към сегашен ден и двете са настоящи, а инсталацията на LXQt става по същия метод. LXQt употребява повече оперативна памет от LXDE, само че по-малко от Xfce и всеки може да си избере най-подходящото.


Във Fedora Linux графичната среда може да се конфигурира посредством
sudo dnf groupinstall -y " LXDE Desktop "
А в Arch Linux и нейните производни, това може да стане посредством:
sudo pacman -S lxde

Както всички останали графични десктоп среди в Linux, и LXDE заслужава внимание и всеобщо се употребява най-вече поради експедитивност и философия за реализиране на лекост, полза и деловитост. Подходяща е както за начинаещи, по този начин и за експертите.
.td_uid_43_5c860826cfc91_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5c860826cfc91_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР