.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; } Ако погледнем

...
</TD
>.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px;
} Ако погледнем
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: След атаката на Израел възможните отговори от страна на Тел Авив са два

.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; }

Ако погледнем деликатно военноотбранителните доктрини на страната Израел, ще забележим, че вероятните отговори от страна на Тел Авив са два. Единият вид е Израел да задейства своята теория " Дахая “ – това е отбранителна теория, според която Израел би дал отговор с цялата тежест на стратегическите си запаси, стандартно, което може да докара до спор в района, т.е. до разлята рецесия, която да обхване целия район. Другият вид е Израел да отговори асиметрично на тази офанзива – с киберинструменти, благодарение на технологии. Израелците имат задоволително запаси в това отношение. Като че ли на този стадий множеството анализатори виждат като по-вероятен втория сюжет, тъй като към този момент имаше напън от страна на Съединени американски щати за това, че те не биха подкрепили един стандартен отговор от страна на Израел. И въпреки всичко не би трябвало да изключваме тази опция, тъй като Бенямин Нетаняху, макар големия си политически опит, сега е в коалиция с ултраконсервативното, хасисткото крило в израелската политика, което значи, че в случай че това крило окаже напън и по отношението на кабинета му, прекомерно е допустимо в един миг да се стигне и до там.

Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " интернационалният анализатор доцент Искрен Иванов.

Той акцентира, че оттук насетне Иран е в подготвеност да продължи тази намеса, в тази ситуация че има по-твърд отговор от страна Израел: " Ислямска република Иран има проекти да продължи да разраства въздействието си в района, без значение от това каква е тежестта на Съединени американски щати, на техните съдружници и на Израел. Казано с други думи, заформя се една огромна антиизраелска коалиция. Но тук желая дебело да подчертая, че това не е коалиция на държавни артисти, както е било преди в историята на Израел. Това е по-скоро коалиция на недържавни артисти, в тази ситуация – трансгранични терористични мрежи, които към този момент няколко месеца водят война против Израел дружно с Ислямска република Иран. И на втори проект – тези дейности могат да бъдат разчетени в малко по-дълбок смисъл. Техеран няма по какъв начин да е работил едностранно, без да се е координирал авансово с Москва. Така че от тази позиция, смятам, че зад дейностите на Иран има и нещо друго и то е, че посредством Иран на процедура Русия и останалите й сътрудници се пробват да изтласкат американското въздействие от този район и са решили очевидно да възприемат като насочна точка на тези свои дейности страната Израел ", разяснява анализаторът.

По думите дали ще има ескалация доста зависи от отговора на Израел – дали той ще е стандартен или несъразмерен: " Предвид обстановката и салдото на силите сега, един пълномащабен стандартен отговор би могъл да провокира война. Ако пък отговорът е несъразмерен, това ще придвижи спора някъде другаде, примерно, да кажем в Ивицата Газа, където Иран ще води война с дронове и с поддръжка за " Хамас “ и за " Хизбула “, Израел ще води война против терористите – нещо, на което станахме очевидци, почтено казано, след 11 септември 2001 година, нещо, на което ставаме очевидци сега и в Украйна, апропо, където Русия и Западът се надпреварват на украинска територия. Просто цялата тази плеяда от спорове, които виждаме сега в системата на интернационалните връзки, са разследване от обективната геополитическа действителност, че по-големите артисти стартират да си поделят зоните на въздействие, да спорят за тях. Такава е обстановката освен в Европа, освен в Близки изток, само че както виждаме, такава обстановка се заформя и в Североизточна Азия, на Корейския полуостров ".
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР