Цените в София продължават да са близо 2 пъти по-високи

...
</TD
>Цените в София продължават да са близо 2 пъти по-високи
Коментари Харесай

Ето колко струва да си наемеш офис в големите градове у нас

Цените в София не престават да са близо 2 пъти по-високи от тези в другите районни градове. През последните години пазарът на офиси в София се развива интензивно. Търсенето продължава да се усилва, което главно се дължи на представителите на IT и аутсорсинг бранша, а предлагането към момента не може да му отговори изцяло. Това демонстрира последният отчет на Colliers към май 2023 г. 

София

Според последните данни към първото тримесечие на 2023 година предлагането на офиси клас А и Б в София възлиза на 2 432 900 кв.м. с допълнителни 283 500 кв.м. в градеж, чисто усвоените площи са 26,700 кв.м., свободните офиси клас А и Б са 11%. Цените на наемите варират около 14 евро/кв.м./месец (клас А) и 10 евро/кв.м./месец (клас Б).

Интересно е да се види какви са трендовете в районните градове на България:

Пловдив 

Предлагането на офис площи клас А и Б в Пловдив доближи 270 700 кв.м. Това съставлява нарастване от към 5,9% спрямо миналата година. В развой на интензивно строителство са общо 60 300 кв. м., по-голямата част от които са клас А. Офисите в Пловдив от клас А съставляват по-голямата част от общия размер с дял от 56%. По-голямата част от площите са ситуирани в крайградските региони (56%), една четвърт са в необятен център и единствено 19% - в център. Търсенето в града през предходната година се  дължи напълно на IT и аутсорсинг промишлеността.

Наемите остават постоянни - около 9 евро /кв. м /месец за площи клас А и към 5 евро /кв. м /месец за клас Б.

Варна 

Предлагането на модерни офиси във Варна се усилва с 4,4% на годишна база и надвишава 280 900 кв.м. Процентът на незаетите площи е 10,6 - нищожно понижение по отношение на предходния интервал.

В града има единствено около 9 400 кв. м. офиси в развой на интензивно строителство. Общо 54% от съществуващите площи се намират в здания клас А. Повече от половината от общото предложение е в крайградските региони (55%), до момента в който 23% са в необятен център, а останалите 22% са в центъра на Варна. Половината от чистото асимилиране през 2022 година е от представители на ритейл бранша, следвани от логистични компании - с дял от 35%, и ИТ компании – с 15%.

Средните наеми остават непроменени - 8 евро /кв. м /месец за офис площи клас А и към 5 евро /кв. м /месец - за клас Б.

Бургас 

Предлагането на съвременни офиси в Бургас изостава от това в Пловдив и Варна, макар че се е нараснало с към една трета (концентрирано в един проект) и към този момент е почти 91 000 кв. м.

Процентът на незаетите площи в града обичайно е към 5-6%, само че към датата на изследването е 20,6% вследствие на завършването на един огромен план. В развой на интензивно строителство са към 7 700 кв.м. офиси. Делът на площите клас А е 63% от общия размер. Почти половината от тях (48 %) са в необятния център, в центъра се намират 20%, а в крайградските региони - 32%. Всички чисто усвоени площи през миналата година са за компании от IT и аутсорсинг промишлеността.

Средните наемни нива за офиси клас А остават непроменени - 7,5 евро/кв. м на месец, а за клас Б - 5 евро/кв. м на месец.

Русе 

Предлагането на офис площи в Русе е 79 200 кв.м. - 51% са клас А и 49% - клас Б. По-голямата част от тях (75%) са ситуирани в крайградските региони и единствено 12% - в център и 13% - в необятен център. Около 5 500 кв. м. са в развой на създаване.

Средните наемни равнища за офиси клас А са около 7 евро/кв. м на месец. Търсенето през последната година се дължи напълно на IT и аутсорсинг компании.

Стара Загора 

Предлагането в Стара Загора възлиза на 42 200 кв.м. В града няма офис здания клас А, липсват и огромни планове в развой на създаване. Наличните площи са съвсем отмерено разпределени сред централните (48%) и крайградските региони (52%). И тук всички площи през последната година са усвоени само от IT компании.

Благоевград

Общото предложение на офис площи в града е към 16 500 кв.м. В Благоевград няма планове клас А, както и такива на стадий в градеж. Офисите са ситуирани най-вече в необятен център - 42%.

Повечето районни градове разполагат с капацитет да отговорят на условията на непрекъснато разрастващото се корпоративно търсене. Чрез основаването на сателитни офиси фирмите могат да усилят своята конкурентоспособност посредством достъп до по-широк кръг от гении и пригаждане към хибридна работа на няколко местоположения. Коуъркинг и флекс операторите също преглеждат благоприятни условия за агресия отвън столицата.

Независимо от съществуването на интерес от страна на търсенето вложителите в парцели на тези пазари към момента демонстрират нерешителност във връзка с пускане на нови планове. Това частично се дължи на към момента скромната интензивност на наемателите, както и на несигурността по отношение на бъдещите условия на труд в средносрочен и дълготраен проект, демонстрира още отчета, представен от bTV.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР