Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана

...
</TD
>Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана
Коментари Харесай

Благородно решение от Пловдив трогна цяла България

Трима души получиха късмет за живот след донорска обстановка, осъществена от екип в болница " Свети Георги “ – Пловдив, с координатор доктор Костадин Чифлигаров. Това оповестиха от Изпълнителна организация " Медицински контрол “ (ИАМН). На 7 август околните на изпаднал в мозъчна гибел 43-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора.

На двама българи - на 23 година и на 38 година, през вчерашния ден са били трансплантирани бъбреци. Операциите са осъществени от медицински екипи на " Александровска " болница. Реципиентите са страдали от хронична бъбречна непълнота, оповестиха от лечебното заведение.

Те са определени с максимален % органна съгласуемост с донора от общо петима, поканени за оценка от листата на чакащи, допълниха от болничното заведение. Единият реципиент е мъж от София, който е бил на хемодиализно лекуване от една година, а другият е от Добричка област, който е бил на диализно лекуване от 2018 година до момента.

След интервенцията трансплантираните се възвръщат в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване на болничното заведение. Състоянието им е устойчиво, с доста положителни витални индикатори и диуреза, показаха още от лечебното заведение.

Поради липса на подобаващи реципиенти в България, черният дроб е трансплантиран на румънски пациент, по линия на съглашение за съдействие сред ИАМН и Националната организация за трансплантация на Румъния, допълниха от организацията.

Другите органи на донора не са били подобаващи за трансплантация. От екипа на " Александровска болница, " от ИАМН и от Министерството на здравеопазването изричат съболезнования на околните на умрелия мъж и благодарят за хуманното им решение да дарят органите.

В листата на чакащите за трансплантации, към 3 август тази година, са включени 850 пациенти, демонстрират данните на ИАМН. От тях 783 чакат за трансплантация на бъбрек,  32 – на сърце, 26 – на черен дроб, 6 – на бял дроб, 2 – на фино черво, 1 – на панкреас.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР